Foto: Damjan Tadic / CROPIX

OKRŠAJ STRANAČKIH LAVICA U SABORU! ‘Nije on kriv što su djeca debela’: Jandroković dijelio opomene, ‘iznosi neistinu i vrijeđa nas’

Autor: Dnevno.hr

U Saboru se raspravlja o dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi kako bi svi osnovnoškolci od 2. polugodišta imali besplatni školski obrok, koji će se financirati ili sufinancirati iz državnoga proračuna.

Gordan Jandroković je otvorio sjednicu, no odmah je stigao zahtjev za stankom SDP-ove Sabine Glasovac.

“Još jednom razmatramo predložene izmjene zakona, podržavamo činjenicu da je Vlada shvatila da u Hrvatskoj siromaštvo ne bira dob i često su žrtve djeca, nekoliko godina četiri profesorice s Pravnog fakulteta upozoravaju da moramo učiniti sve da iskorijenimo diskriminaciju. Pitanje je hoćemo li izmjenama zakona zaista zajamčiti da niti jedno dijete neće ostati bez obroka u školi jer u mnogim školama nema kuhinje ili blagovaonice te hoće li Ministarstvo odčepiti pipu?”, pitala je.

HDZ-ova Vesna Bedeković se nakon izlaganja predlagatelja obrušila na oporbu.

“S lijeve strane smo čuli da se dopuni daje potpora, ali licemjerno, uz obrazloženje da sve škole nemaju uvjete. Također se trebamo sjetiti kada je ista ta ekipa skinula 19 posto plaće ljudima pred mirovinom”.

‘Obračun’ HDZ-ovke i oporbenih zastupnica

Odmah su reagirale Marijana Puljak i Glasovac.

“Iznosi neistinu i vrijeđa nas, nema licemjerstva, dajemo potporu da sva djeca imaju obrok, no pitamo se kako će se to provesti”, rekla je Puljak.




“Smatram da nije licemjerno već odgovorno postaviti pitanje kako obećavati djeci besplatan obrok kada u startu znate da u većem djelu škola to nije provedivo”, dodala je Glasovac.

No, HDZ-ova zastupnica se nije dala.

“Nisam nikoga vrijeđala, po pitanju školske prehrane dio ekipe tu nije napravio baš ništa”, odgovorila je, a Jandroković je morao apelirati na zastupnice da ne zlorabe poslovnik, podijelivši nekoliko opomena.




Ukupna ulaganja koja predviđamo po pitanju infrastrukture u nekoliko godina je preko 650 milijuna eura, dakle i kuhinje i blagovaonice, objašnjenje je državnog tajnika kako će riješiti probleme infrastrukture.

“Dok se to ne dogodi, u Supetru na Braču u školi imate 10 metara četvornih za razrednika i jedan prostor za ravnateljicu, nema prostora blagovaonice, dok ne izgradi i dogradi škola, hoće li ta djeca imati pravo na neki hladni obrok i gdje će ga konzumirati?”, pitala je Glasovac, na što joj je odgovorio HDZ-ov Rade Šimičević.

“Bili ste državna tajnica, što ste tada odgovarali roditeljima na Supetru?”.

No, državni tajnik navodi, u nadležnosti je osnivača koji imaju velike administrativne kapacitete da iznađe način kako organizirati prehranu, može se organizirati prehrana za škole koje nemaju kuhinju da se osigura mjesto podjele hrane, ugovaranjem s privatnim davateljem usluge ili nekim kvalitetnim hladnim nutritivnim obrokom.

Mostov Nikola Grmoja tražio je stanku.

“Podržat ćemo nešto što ide u korist učenika, no silni novci cure na sve strane, imamo najnoviju aferu gdje se aplikacija za preračunavanje kuna u eure platila 275 tisuća kuna, problem u školstvu nam je da djeca idu u dvije smjene, tu je pitanje jednakosti naše djece, nismo riješili osnova pitanja infrastrukture i plaće nastavnika, dok se ne obračunamo s korupcijom ne možemo naprijed”.

‘Reći da HDZ ulaže u ljude izaziva iritaciju’

Zatim se javila Dalija Orešković.

“Reći da HDZ ulaže u ljude izaziva iritaciju, sjetimo se priče učitelja koji rade na određeno pa im se otkazuju ugovori prije Božića da ne bi dobili Božićnicu”, rekla je i zaradila opomenu.

Na to joj je odgovorio HDZ-ov Josip Borić.

“Iz Centra kažu da bi u Splitu digli cijene vrtića, to je politika takvih koji iritiraju hrvatsku javnost”.

Domagoj Hajduković je ponovno istaknuo problem koji vidi oporba.

“Svi smo za obroke u školi, ali to neće sutra početi, zdrav razum je upozoriti da nemamo niti infrastrukturu ni zaposlenike. To treba riješiti, to je posao koji će trajati godinama”.

Marijana Puljak je pitala kako će osigurati da to bude zdrav obrok s obzirom da imamo problem s prekomjernom težinom djece.

‘Nije Puljak kriv što su djeca debela’

Andreja Marić je reagirala da se ova tema omalovažava.

“Moram reagirati kao liječnica, imate izričaj kao da je nacionalni problem pojačanje debljine u školama problem Puljka, lijepo vas je kolegica pitala”.

Hajduković je dodao kako se nada da i kuhari koje budete angažirali neće dobiti otkaz pred Božić da ne bi dobili božićnicu, na što ga je državni tajnik pitao: Šalite se?

 

 

 

 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.