Migranti/ ilustracija

OGRADE NA GRANICI: Prvi znak velikog migrantskog vala koji očekuje Hrvatsku

Autor: Dnevno/Dr. K.

Na graničnom prijelazu Maljevac (s BiH) postavljena je ograda, a temelji za postavljanje ograde napravljeni su i na graničnim prijelazima Gejkovac i Pašin Potok. Potez MUP-a da se jače osiguraju granični prijelazi za portal Direktno komentirao je sigurnosni stručnjak Željko Cvrtila.

“To su niske pregrade kojima se sprečava prolaz. One su korisne kao usmjerivači kretanja, a manje kao barijere. Već četiri, pet godina govorim da Hrvatska bez tehničkih prepreka ne može zaustaviti veći val migranata. Ovo što je postavljeno na graničnim prijelazima s Bosnom i Hercegovinom išlo bi upravo u svrhu usmjeravanja prolaza, a ne sprečavanja“, rekao je Cvrtila.

Stručnjak je dodao kako postoji mogućnost da su djelatnici sigurnosnog sustava dobili dojavu da se sprema veliki val migranata te da su ograde prva preventivna mjera.

“Onaj tko želi ilegalno prijeći granicu, taj ne ide na službeni granični prijelaz, ako se ne radi o velikom migracijskom valu. Možda postoji neka informacija u sigurnosnom sustavu da možda negdje kreće veliki migracijski val ili da se sprema nekakvo propuštanje. U tom slučaju, snage MUP-a se pripremaju barem za kontroliranu identifikaciju migranata. To se 2015. u Slavoniji nije moglo kvalitetno odraditi, trebalo je oko tjedan dana da se cijela stvar stavi pod kontrolu”, istaknuo je Cvrtila.

‘Imali smo vremena pripremiti se’

Kako objašnjava Cvrtila, Hrvatska nije sprema za veliki migracijski val te bi se oni koji čuvaju granice mogli opet naći ‘pregaženi’.


“Ako krene novi val, imate ljude koji ne žele biti identificirani pa će pokušati prijeći na ilegalnim prijelazima, što se opet ne može kontrolirati bez tehničkih prepreka. Mislim da smo mi potpuno nespremni za veliki migrantski val, a da smo se u četiri godine itekako mogli pripremiti. Ovako smo u situaciji da bismo mogli biti ‘pregaženi’ kao 2015. godine. To si jedna ozbiljna država ne može dopustiti, pogotovo ne država koja aplicira za Schengen i živi od turizma. Ne znamo tko s migrantima dolazi i to je ozbiljan sigurnosni problem. Dovoljna je jedna situacija na moru i imate pad BDP-a od deset posto”, rekao je Cvrtila te zaključio da bi dolazak migranata, u kombinaciji s iseljavanjem domaćeg stanovništva, mogao u jednom desetljeću stvoriti i ozbiljan demografski problem.

Autor:Dnevno/Dr. K.
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.