Foto: Marko Prpic/PIXSELL

OGORČENO! ‘Nijedan me novinar nije kontaktirao da bi me pitao što se stvarno dogodilo na suđenju, manipulativno se iznose dijelovi s jasnim ciljem zaštite vladinog plaćenika Macana’

Autor: Sanja Plješa/Dnevno

Nakon što je saborska zastupnica Karolina Vidović-Krišto tužila komunikacijskog stručnjaka Krešimira Macana zbog toga što ju je u emisiji “Otvoreno” HRT-a nazvao “spodobom” i zatražila 50 tisuća kuna za pretrpljenu štetu, u ponedjeljak su na Općinskom sudu u Novom Zagrebu saslušani svjedoci.

Svjedočili su saborski zastupnik Arsen Bauk i Andreja Arežina Grgičević, glavna urednica digitalnih platformi HRT-a.

Njihovo je svjedočenje isprovociralo Karolinu Vidović Krišto, upadala je u riječ i svjedokinji i sucu zbog čega je na kraju svega i izbačena iz sudnice.

O svemu je saborska zastupnica poslala priopćenje koje objavljujemo u cijelosti…

“Hrvatska se javnost nažalost permanentno suočava s protuzakonitim djelovanjem hrvatskog pravosuđa koje je, kao što znamo, glavni uzročnik gospodarske i društvene krize koja vlada u Hrvatskoj.

Jučer sam i osobno svjedočila udruženom pothvatu pravosuđa s plaćenicima političkih moćnika i korumpiranim medijima.

Kao što je poznato, Krešimira Macana, koji sebe naziva komunikacijskim stručnjakom, tužila sam zbog njegovog bestijalnog vrijeđanja kojem sam bila izložena u emisiji HRT-a Otvoreno. Svakom normalnom sudu bi to bio u potpunosti jednostavan slučaj: prikazao bi predmetni dio emisije, uzeo bi u obzir naknadno potvrđivanje tih uvreda od strane dotičnog gospodina, i donio presudu.




Međutim, pravda, držanje zakona pa i zdrava logika su nešto što hrvatsko pravosuđe u dobrom dijelu ne poznaje (čast iznimkama). Tako sudac Mate Kukavica odbija utvrđivanje ovisnosti ili neovisnosti Krešimira Macana, to jest, odbio je utvrđivanje iznosa prihoda koji g. Macan ima od vlada, ministarstava, državnih agencija i tvrtki, a moj pokušaj utvrđivanja vjerodostojnosti svjedoka Arsena Bauka, te njegovo time povezano sudjelovanje u jednoj od najvećih privatizacija u Hrvatskoj, sudac doslovno zabranjuje, te tu zabranu čak i zapisnički konstatira.

Ali sudac neometano dopušta apsurdno svjedočenje urednice s HRT-a, koja u prvoj rečenici iznese grotesknu laž da sam u emisiji koja traje nepunih 50 minuta govorila 20 minuta što je navodno iziritiralo g. Macana. I tu dolazimo do logike: svaki sud bi prvo pogledao emisiju i utvrdio činjenice, te time to svjedočenje ne bi ni bilo moguće. Činjenica je da sam govorila minutu i pol, a ne 20 minuta.

Jasno bi se utvrdilo da je Macan išao ciljano na moje kompromitiranje prekidajući me i upadajući mi u riječ, i u konačnici me teško vrijeđajući. Plan te skupine, koja je Macana poslala u emisiju Otvoreno, a to su vladajući moćnici u Hrvatskoj, jest zastrašivanje i kompromitacija, te galamom spriječiti vladavinu prava i istinu u javnom prostoru, – jer bi istina posljedično značila gubitak moći vladajućih struktura te njihovo kazneno pravno procesuiranje.




Sudovi imaju eksplicitno jasne zakonske okvire svoga djelovanja. Podrazumijeva se da se moraju utvrđivati činjenice, kao i uostalom i vjerodostojnost svjedoka.

To što je Macan pozvao Arsena Bauka kao svjedoka nije slučajno, jer Arsen Bauk je provjereni i pouzdani kadar duboke države, koja ga je i odaslala u Državno sudbeno vijeće. Njegova povezanost s kontroverznim poduzetnicima Dankom Končarom i braćom Žužul iz Sklad Gradnje je javno poznata, a kao ministar je sudjelovao u privatizaciji Croatia osiguranje, u kojoj su hrvatski građani oštećeni za najmanje 4 milijarde kuna.

Zaključno o samom postupku. Sudac je svjesno odbijajući utvrđivanje koliko Macan dobiva novaca od države, te odbijajući utvrđivanje vjerodostojnosti svjedoka Bauka prekršio zakon, a isključujući mene sa suđenja, jer sam se protivila grotesknom i apsurdnom svjedočenju urednice Arežine Grgičević demonstrirao pristranost te se stavio u službu vladajućih struktura kojima je cilj sprječavanje iznošenja istine u javnom prostoru.

Da je sud bio samo dio ovog scenarija u pokušaju mog diskreditiranja i vladavine prava pokazuju main-stream-mediji. Nijedan me novinar nije kontaktirao da bi me pitao što se stvarno dogodilo na suđenju, a iz zapisnika selektivno i manipulativno iznose dijelove s jasnim ciljem zaštite vladinog plaćenika Macana. Mediji imaju obvezu istraživati istinu i služiti javnosti. Nažalost, main-stream-mediji u Hrvatskoj služe vladajućim moćnicima.

Te vladajuće strukture u Hrvatskoj ne mogu razumjeti da se na političkoj sceni pojavio netko tko zahtjeva jednakost svih građana pred zakonom, tko ne prihvaća nikakve izmišljene društvene mitove i tko traži odgovornost kao društveni kriterij za učinjeno i izrečeno.

Svaki hrvatski građanin kad ujutro kupi kruh i mlijeko plaćajući taj račun, plaća i porez te time financira i hrvatsko pravosuđe. To pravosuđe se ne drži zakona, već služi moćnicima, kao što u ovom konkretnom slučaju vidimo. Ovdje konstatirajmo da hrvatsko pravosuđe dobiva plaću a ne zarađuje je, a one koji ga plaćaju, hrvatske građane, zlostavlja.

Već duže vrijeme sam hrvatsku javnost upozoravala da ću zbog otvaranja krucijalnih društvenih problema te zamjerajući se moćnim korumpiranim strukturama biti izložena klevetama, lažima, prijetnjama i zastrašivanjima. Na njihovu žalost, moj saveznik je puno jači, a on se zove istina.

Za dva dana ću nazočiti isto suđenju zbog iznošenja istine. To sve je dokaz da su vladajući nervozni, jer moje rasvjetljavanje bezakonja i zahtijevanje vladavine prava izaziva kod njih egzistencijalni strah.

Za taj strah imaju razloga, jer ćemo i mi Hrvati doživjeti pravednu Hrvatsku na koju imamo pravo, i za nju ćemo se izboriti”, piše u priopćenju Karoline Vidović Krišto.

Autor:Sanja Plješa/Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.