Ilustracija Foto: Vojko Basic / CROPIX

Ogorčeni ugostitelji: “Shvatio sam da nemam za isplatiti božićnice svojim radnicima, to mi je najtužnije shvaćanje danas”

Autor: Mia Peretić

Na presici su bili predstavnici HUP-a, Nacionalne udruge ugostitelja, Udruženja ugostitelja Zagreb i Udruge Glas poduzetnika.

“Tražimo oslobođenje od svih obveza za vrijeme trajanja lockdowna, znači najam i plaćanja režija”, rekao je Marin Medak i poručio da se treba smanjiti PDV.

“Želi li vlada da se izgube 4 milijarde u potpunosti, 98 posto vlasništva u Hrvatskoj u ugostiteljskim objektima su Hrvati. Ako nas se dotuče, imat ćemo situaciju kao s trgovačkim lancima”, dodao je Medak.

“Očekujemo adekvatne mjere, mjere za očuvanje radnih mjesta nisu dovoljne. Većina ugostiteljskih objekata koje imaju grijalice i prostor vani mogle bi naći modalitet rada. Bitno je, privatni sektor je rekao dosta, i mi želimo čuvati zdravlje, nadoknadite ono što nam treba da uspijemo preživjeti. Ispred nas je dugih pet ili šest mjeseci do cjepiva. Ovo će biti samo kratkoročni C vitamin”, rekao je  Hrvoje Bujas, predsjednik Udruge Glas poduzetnika.

“Zaposlenici privatnog sektora nisu građani drugog reda”, dodao je.

“Zahtjevi su racionalni, Hrvatskoj konkurentne zemlje u ovom sektoru se već predvidjele takve mjere, žao nam je što nisu istovremeno objavljene kompenzacijske mjere. S argumentima koje smo rekli moći ćemo zahtijevati kompenzacijske mjere za učinak zatvaranja. Dio zdravlja nacije podrazumijeva financijsko zdravlje gospodarskih subjekata, obiteljskih poduzeća, nakon sloma, možete si misliti kako će izgledati mentalno zdravlje tih obitelji kada imate ugroženu egzistenciju i izgubljen posao. Racionalnim ljudima ne treba objašnjavati zašto treba provesti kompenzacijske mjere. Koliko izgledalo da je to nekad samo zabava, i ona je u funkciji mentalnog zdravlja”, rekao je Damir Zorić, glavni direktor HUP-a.

Sutra sastanak u Vladi




“Taj sastanak je trebao biti jučer i trebalo je to izdogovarati već prije, ići s jasnijim i adekvatnijim mjerama i zajedno sa svim udrugama napraviti najbolji mogući paket s obzirom na sredstva koja dolaze iz EU. Dok neki imaju lijepe plaće radili ili ne, drugi propadaju. Na sastanak će doći naši predstavnici, nadamo se da ćemo izaći s kakvim- takvim osmjehom na licu. Očekujem poruku da nismo ostavljeni na cjedilu”, rekao je Bujas o sastanku na koji sutra idu u Vladu.

“Postoji mjera za očuvanje radnih mjesta, no od početka pandemije nismo dobili nikakvu mjeru za poslodavce, niti odgode poreza, niti moratorije, ni smanjivanje poreza. Njemačka je napravila i smanjivanje poreza i obeštećenje”, rekao je Medak.

“Svi smo u istom košu, potrebna nam je solidarnost, problem mog kolege je i moj problem. Tu vidim na medijima ogromnu odgovornost, da promoviramo taj model otpora toj krizi”, rekao je Zorić i dodao da će mjere za očuvanje radnih mjesta morati biti na snazi do kraja godine te naglasio da je ključno da se u ovoj zemlji počnu provoditi reforme.




“Možemo mi s ovim mjerama preživjeti, no opet ćemo se nalaziti u istom problemu da će se hodočastiti na Ksaver, plaćati dugove zdravstva… Treba pokrenuti reforme”.

Medak je rekao da je tijekom pressice nešto shvatio.

“Shvatio sam da nemam za isplatiti božićnice svojim radnicima, to mi je najtužnije shvaćanje danas. To je poruka koju moramo poslati svima”.

 

 

 

 

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.