Photo: Zarko Basic/PIXSELL

OGLASIO SE PROFESOR OPTUŽEN ZA SPOLNO UZNEMIRAVANJE: Navode nazvao lažima i klevetama, a iza svega, tvrdi, stoji Neven Budak s Filozofskog fakulteta

Autor: Matea Vidić

Drago Roksandić, ugledni znanstvenik s Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu, ujedno je i profesor kojeg je pet studentica prijavilo za spolno uznemiravanje, kako doznaje Telegram. Ovaj medij navodi kako su profesoru dali prostor da se oglasi o navedenim slučajevima, no on to nije učinio u naredna četiri dana.

Kako sada javlja Jutarnji list, on je tu priliku iskoristio sada i poslao priopćenje u kojem navodi kako je izložen medijskom linču koji se pak navodno temelji na lažima i klevetama.

“Prije svega, osuđujem svako spolno uznemiravanje i zalažem se pravno procesuiranje u skladu s propisima, s punim uvažavanjem ljudskih i građanskih prava i zaštitom ljudskog dostojanstva svih involviranih”, navodi pa se osvrće na “medijski linč” i na činjenicu da je Telegram objavio njegovu sliku, ali i ime i prezime. Sve to, tvrdi, u vrijeme kada rektor odbija prihvatiti kandidate za dekana Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Navodi dalje kako se “objeda zbog spolnog uznemiravanja” prvi put pojavila na sjednici na kojoj se njega predlagalo za profesora emeritusa. “Bilo je to nakon… što mi je prestao radni odnos”, dodaje.

Ističe i kako je na toj sjednici prof. dr. sc. Neven Budak prema njemu usmjeravao takvu lavinu laži, podvala i objeda, on sam je navodno reagirao na navode o spolnom uznemiravanju studenata također izrečene na sjednici pa je “zatražio u pisanoj formi od Odsjeka za povijest da mi se omogući da na njih odgovorim. Učinio sam to nekoliko puta na različite načine, ali bez ikakva uspjeha”, tvrdi.

Naposljetku, primila ga je dekanica Filozofskog fakulteta, prof. dr. sc. Vesna Vlahović Štetić, no nije mu dala uvid u izjavu te na tonski zapis sjednice Vijeća.

“Pritom je ignorirala činjenicu koja joj je bila dobro poznata da sam u tom trenutku bio mentor za pet doktorskih i dvije magistarske disertacije”, navodi.
Pomogao mu je naposljetku rektor Damir Boras . 

“Rektor ni nakon nekoliko mjeseci nije uspio osigurati potrebne preduvjete za provođenje takve procedure zbog otpora Dekanice Filozofskog fakulteta. Na temelju mojih očitovanja i svojih provjera, cijeneći moj profesionalni opus, odlučio je predložiti me za profesora emeritusa. Svi nazočni članovi Senata – uključujući i članove s Filozofskog fakulteta – pritom su glasovali za Rektorov prijedlog. Od tada do ovoga medijskog linča Filozofski fakultet ništa nije poduzimao”, navodi.

Ističe pak kako je fakultet u međuvremenu objavio “Zbornik Drage Roksandića”. “Doživio sam to kao najveće priznaje”, tvrdi i navodi kako je na kraju izdanja istaknula reprodukcija fotografije s oproštaja u Vijećnici Filozofskog fakulteta u Zagrebu.
Smatra kako je “deponirana izjava koja uopće nije bila pročitana članovima Vijeća Odsjeka za povijest, poslužila je kao okidač u linču koji je započeo 7. prosinca 2018. godine. Ista ta navodno „deponirana izjava“ bila je s očito odužim prekidom povod lansiranom javnom linču na portalu telegram.hr 29. siječnja 2021. godine”.

“Sve što sam imao reći Rektoru Borasu u vezi s navodno „deponiranom izjavom“ napisao sam odmah i u detaljima kada sam je konačno dobio na uvid te – anticipirajući logiku medijskog linča – minuciozno sam je raščlanio i argumentirano opovrgnuo u svome nedavnom dopisu Rektoru.

Cijeli moj život posvećen je borbi protiv nasilja u bilo kakvu obliku, u ratu i miru. To nije javno nepoznato. Trudio sam se svojom nastavnom i javnom djelatnošću podržavati slobodoumne, kreativne i društveno odgovorne studentice i studente. Odiozno mi je i potpuno neprihvatljivo seksualno nasilje nad ženama i muškarcima bilo koje vrste, kao i nasilje prema djeci i starijim osobama”, stoji u priopćenju.

Osvrće se potom na činjenicu da je bio asistent profesora Vasilija Krestića na Filozofskom fakultetu u Beogradu, s kojim je navodno ušao u otvoreni konflikt, a navodi: “Ni najveći moji protivnici u Beogradu tada nisu lansirali bilo kakvu optužbu sa seksualnim atribucijama”. Ističe dakako kako je Budak pokušao spriječiti njegov dolazak na docentsko radno mjesto na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

“Budući da smo nas dvojica mentalno i znanstveno dva svijeta, nesuglasice su bili neizbježne i kasnije. Uvijek sam se trudio da budu ad rem, a ne ad hominem. U njega je bilo obrnuto pa je i povod koji mu se pružio prijedlogom da budem izabran za profesora emeritusa iskoristio na najprljaviji način. Učinio je to s jedinim ciljem da što više obesmisli sve što sam radio i radim u hrvatskoj historiografiji, da me ljudski ocrni. Ja nemam što kriti, ali imam što braniti”, tvrdi.

U konačnici, ponovio je kako osuđuje svako spolno uznemiravanje, a tvrdi i kako se zalaže za “pravno procesuiranje u skladu s propisima, s punim uvažavanjem ljudskih i građanskih prava i zaštitom ljudskog dostojanstva svih involviranih”, naveo je.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.