Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

OGLASIO SE HZJZ O CIJEPLJENJU PREKO REDA! ‘Baciti višak je nenadoknadiva šteta: Ipak, bilo je zloupotrebe’

Autor: V.K

Hrvatski zavod za javno zdravstvo oglasio se u vezi protokola za cijepljenje. Između ostalog su napomenuli da kada nije moguće organizirati dolazak osobe za cijepljenje iz neke od prioritetnih skupina, da je razumno, zdravstveno i ekonomski opravdano tim cjepivom cijepiti osobu ili osobe koje ne spadaju u neku od navedenih prioritetnih skupina.

Cjepiva kasne

“Provedba plana cijepljenja građana Hrvatske protiv covid-19 odvija se, kao i u ostalim zemljama članicama Europske unije, u okolnostima usporenih isporuka i smanjenog broja doza cjepiva od prvobitno planiranih, dogovorenih i ugovorenih s proizvođačima. Uz to, produljilo se vrijeme registracije cjepiva proizvođača AstraZeneca pri Europskoj agenciji za lijekove (EMA), a upravo tog je cjepiva Hrvatska naručila najviše”, pišu iz HZJZ-a dajući razloge zašto toliko manjka cjepiva.

Razlozi zašto cijepljenje ide sporo

“Otvaranje javnih rasprava o učinkovitosti tog cjepiva na različite dobne skupine i njegovim indikacijama doprinijelo je oklijevanju građana iz prioritetnih skupina da se blagovremeno prijavljuju za cijepljenje. Sve to imalo je izravnog učinka na ukupno usporavanje cijepljenja, kao i izvanredno neplansko žurno cijepljenje građana Sisačko-moslavačke županije i drugih osoba iz cijele zemlje koje su sudjelovale u pomoći na otklanjanju posljedica snažnog potresa koji je pogodio to područje krajem lanjske godine”, pišu iz HZJZ.

“Osobe starije životne dobi i osobe s kroničnim bolestima cijepit će se tek u drugoj fazi”

“Radi sve češćih javnih propitivanja odvijanja programa cijepljenja, te upita medija, a s ciljem cjelovite informiranosti svih građana, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, kao nositelj provedbe plana cijepljenja hrvatskih građana protiv covid-19, ističe da su, Planom usvojenim od strane hrvatske Vlade, prva prioritetna skupina za cijepljenje zdravstveni djelatnici, te korisnici i zaposlenici smještaja u ustanovama socijalne skrbi, dok je cijepljenje osoba starije životne dobi i osoba s kroničnim bolestima koje mogu predstavljati uvećani rizik za razvoj težih oblika bolesti COVID-19 predviđeno u drugoj fazi cijepljenja”, naglašavaju iz HZJZ.




“Ponekad je važnije cijepiti osobu iz druge skupine, nego osobu iz prioritetne skupine”

“Važno je naglasiti da je glavni cilj u borbi protiv COVID-a što prije i što sveobuhvatnije procijepiti rizične skupine, a potom i svu populaciju iznad 18 godina. Pri tome trebamo napraviti što god možemo da se smanje ili izbjegnu preklapanja imajući u vidu činjenicu da je ponekad važnije cijepiti nekoga iz druge skupine prioriteta jer ima visoki rizik za tešku bolest nego osobe u prvoj prioritetnoj skupini koje su mlade i zdrave”.

Objasnili kako dolazi do viška cjepiva




“Trenutno dostupna cjepiva imaju određene specifične uvjete u pohrani i primjeni, što utječe na planiranje i provedbu cijepljenja. Cjepiva proizvođača Pfizer/BioNTech u svakoj bočici sadrže šest doza koje se moraju primijeniti u roku 6 sati ako se bočica drži u hladnjaku ili u roku od dva sata ako se bočica drži na sobnoj temperaturi.

U bočici tvrtke Moderna je 10 doza cjepiva koje sve treba iskoristiti u roku 6 sati. Bočica cjepiva AstraZeneca također sadrži 10 doza. Prigodom provedbe cijepljenja može se dogoditi da osobe naručene za cijepljenje ne dođu ili ne mogu primiti cjepivo zbog nekih medicinskih razloga (povišena tjelesna temperatura, potvrđena alergija i sl.)”, piše HZJZ.

Bacanje cjepiva predstavlja nenadoknadivu štetu

“U takvim situacijama, posebice ako je pri kraju rok trajanja doze cjepiva zbog ranije navedenih razloga ili se radi o popodnevnim ili večernjim satima, kada nije moguće učinkovito organizirati dolazak osobe za cijepljenje iz neke od prioritetnih skupina, razumno je, zdravstveno i ekonomski opravdano, tim cjepivom cijepiti osobu ili osobe koje ne spadaju u neku od navedenih prioritetnih skupina. Bacanje cjepiva u takvim situacijama predstavlja nenadoknadivu štetu.”

“Treba se pravodobno prijaviti za cijepljenje”

“Svim punoljetnim hrvatskim građanima osigurano je besplatno cijepljenje protiv covid-19. Dionici tog procesa na svim razinama u zemlji ulažu napore da se što prije osiguraju dostatne količine cjepiva za učinkovitu provedbu zaštite zdravlja. Uspješnom ostvarenju tog cilja od zajedničkog nacionalnog interesa može pridonijeti svaki građanin pravodobnim prijavljivanjem za cijepljenje svojem liječniku, zdravstveni djelatnici aktivnim uključivanjem u pripremu i provedbu programa, sredstva javnog komuniciranja i novinari svojim izvještavanjima u stvaranju poticajne atmosfere u društvu i među građanima o budućim učincima cjepiva na zaštitu zdravlja i stvaranje uvjeta za kvalitetniji društveni i gospodarski život građana i zemlje u cjelini”.

HZJZ šalje dodatne upute kako ne bi bilo manjkavosti kao do sada

“Radi otklanjanja svih nedostataka i manjkavosti utvrđenih u dosadašnjoj provedbi cijepljenja Hrvatski zavod za javno zdravstvo opetovano je uputio svim sudionicima programa cijepljenja u cijeloj zemlji dodatne detaljnije upute o načinima pripreme, organizacije i provedbe cijepljenja u skladu s usvojenim Planom cijepljenja na nacionalnoj razini”, piše HZJZ dodajući kako su dosadašnje zloupotrebe bacile sjenu na učinkovitost hrvatskog javnozdravstvenog sustava.

“Tako bi se u budućnosti trebale izbjeći sve nejasnoće, nepravilnosti, nedosljednosti i eventualne zloupotrebe, od kojih je nekoliko u dosadašnjem tijeku procesa cijepljenja bacilo sjenu na svu učinkovitost hrvatskog javnozdravstvenog sustava u borbi s najvećom svjetskom pandemijom modernog doba, čiji rezultati Hrvatsku smještaju među uspješnije zemlje Europske unije. Do kraja ožujka očekujemo više od 600 tisuća doza, što znači da će se moći procijepiti znatno veći broj građana nego dosada”, stoji u priopćenju.

 

Autor:V.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.