Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

OGLASIO SE DORH! Detaljno navode za što sumnjiče uhićene zbog optužbi za poticanje na terorizam

Autor: Dnevno.hr

DORH je danas objavio detalje protiv dvojice uhićenih, jednog 51-godišnjaka i jednog 56-godišnjaka, koje se sumnjiči na počinjenje kaznenog djela javnog poticanja na terorizam.

U priopćenju ne spominju njihova imena, no navode kako je, nakon ispitivanja doneseno rješenje o provođenju istrage protiv obojice okrivljenika.

Kako nadalje navode u priopćenju, postoji osnovana sumnja da su okrivljenici postupali s ciljem ozbiljnog narušavanja temeljnih ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura Republike Hrvatske, nezadovoljni radom tijela državne vlasti Republike Hrvatske.

Priopćenje DORH-a prenosimo u cijelosti:

“Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je 4. prosinca 2021. provelo dokazne radnje ispitivanja dvojice hrvatskih državljana (1970. i 1965.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela javnog poticanja na terorizam iz članka 99. u vezi s člankom 97. stavak 1. točka 2. i 4. Kaznenog zakona te je, nakon ispitivanja, doneseno rješenje o provođenju istrage protiv obojice okrivljenika.

Postoji osnovana sumnja da su okrivljenici postupali s ciljem ozbiljnog narušavanja temeljnih ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura Republike Hrvatske, nezadovoljni radom tijela državne vlasti Republike Hrvatske.

Osnovano se sumnja da su okrivljenici tijekom studenog 2021. godine, na području Republike Hrvatske, u svrhu realizacije svog protupravnog djelovanja, istupali na neprijavljenim javnim prosvjedima održanima zbog protivljenja odlukama Nacionalnog stožera Civilne zaštite uvedenima u cilju suzbijanja pandemije zarazne bolesti Covid 19, te objavljivali snimke tih istupa kao i drugih istupa. Osnovano se sumnja da su putem javno dostupnih internetskih platformi pozivali građane iz svih dijelova Republike Hrvatske, kao i iz inozemstva, da dođu u Zagreb te da se okupljaju i po drugim gradovima i te pozivali građane na napade tjelesnog integriteta drugih osoba, članova Vlade Republike Hrvatske i zastupnika u Hrvatskom saboru, pozivali na zauzimanje Hrvatske radiotelevizije, drugih javnih objekata i infrastrukture, te na nasilne metode borbe protiv legalnih institucija Republike Hrvatske, nasilnu promjenu Ustavom utvrđenog poretka i nasilnu smjenu legalno izabrane vlasti u Republici Hrvatskoj.




Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podnijelo je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv obojice okrivljenika zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (članak 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku). Kriminalističko istraživanje proveli su policijski službenici Službe terorizma Uprave kriminalističke policije u koordinaciji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Zagrebu”, navodi se u priopćenju DORH-a.

U petak uhićeno osam osoba

Podsjetimo, zbog sumnje na počinjenje kaznenog djela javnog poticanja na terorizam u petak je uhićeno 8 osoba na području zadarske, šibensko-kninske, zagrebačke, bjelovarske i ličko-senjske Policijske uprave.

Kako se jučer neslužbeno doznalo, među uhićenima osobama su Marko Francišković, kojeg je zagrebačka policija već dva puta prijavila kao organizatora neprijavljenih anti COVID prosvjeda te Natko Kovačević.




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.