Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Oglasila se Barbarićeva odvjetnica: ‘Hrvatska mu je povrijedila prava’

Autor: I.G.

Višnja Drenški Lasan, odvjetnica Frane Barbarića, bivšeg šefa Uprave Hrvatske elektroprivrede (HEP), izrazila je “ozbiljne rezerve” glede medijskog izvještavanja o optužnicama protiv njenog klijenta. U priopćenju upućenom medijima, naglašava da javnost ne bi trebala prejudicirati krivicu prije nego što pravosudni sustav donese konačnu presudu.

“U povodu medijskih objava o podignutoj optužnici protiv gospodina Frane Barbarića smatramo potrebnim javnosti ukizati na činjenice kako slijede. Svatko ima pravo, pa tako i gospodin Frane Barbarić, na pravično suđenje i nitko nema pravo tvrditi da je netko kriv za kazneno djelo prije nego što to utvrdi nadležni sud pravomoćnom presudom.

Radi se o temeljnom i najvažnijem procesnom ljudskom pravu koje u civiliziranom društvu štiti građane kako bi se, između ostalog, izbjegla ona stara ‘kadija te tuži, kadija ti sudi’.

‘Građani su morali platiti odštetu’

Europski sud za ljudska prava u nekoliko je presuda već utvrdio da je Republika Hrvatska povrijedila to pravo pa su građani Republike Hrvatske zbog toga morali platiti odštetu. Slučaj gospodina Barbarića dokazuje da iz prethodno navedenog nismo izvukli potrebnu pouku.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Nakon dugotrajne i pomno orkestrirane medijske hajke, u javnosti je nepovratno stvorena slika da je gospodin Barbarić počinitelj kaznenog djela bespravne gradnje koji je već odavno trebao biti lišen slobode i pritvoren.

Međutim, zadnji potez kista na toj slici povučen je prije nego što je kazneni postupak protiv gospodina Barbarića uopće započeo.

Zakon o kaznenom postupku jadno propisuje da kazneni postupak započinje potvrđivanjem optužnice, a ne njenom predajom sudu.
‘Medije ne zanimaju činjenice’

Sud je taj koji je prema Ustavu RH na sjednici optužnog vijeća ovlašten utvrditi ima li optužnica koja mu je predana uopće dostatnu činjeničnu pravnu osnovu da bi mogla biti potvrđena ili ju treba odbaciti. Samo one optužnice koje su potvrđene upućuju se sudu radi provođenja kaznenog postupka.

Navedene činjenice, na žalost, hrvatske medije apsolutno ne zanimaju jer je za snjih kriv svatko onaj na kojeg je tužitelj uperio prstom.

Banožić se ne predaje, ide tražiti pravdu na Ustavni sud: ‘Presuda je nepravedna’
U slučaju Barbarić tužitelj je to učinio na način da u priopćenju za javnost nije naveo ime i prezime osobe protiv koje je optužnicu podigao, ali je iz sadržaja priopćenja svakome jasno o kome se radi i za što ga se tereti iako je sadržaj koji je tužitelj tijekom izvida dobio tajan, a sjednice optužnog nisu otvorene za javnost.

Gospodin Barbarić u potpunosti je svjestan situacije u koju je doveden opisanim postupanjem te stoga želi informirati javnost da će se protiv takvog postupanja boriti pred sudom svim dostupnim pravnim sredstvima”, navodi se u dopisu.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.