fbpx
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Odužio se proces da pomoćnike ministara zamijene ravnatelji uprava. Imati će veću plaću i mandat od četiri godine

Autor: Dnevno

Pomoćnici ministara su još uvijek na svojim dužnostima iako su natječaji za ravnatelje uprava koji bi ih trebali zamijeniti dovršeni. No, nijednog ravnatelja od njih 96 Vlada još nije imenovala jer svi oni, kako doznaje Jutarnji list, prolaze sigurnosnu provjeru najvišeg stupnja.

Sabor je u listopadu 2019.usvojio Zakon o sustavu državne uprave. Njime je predviđeno da pomoćnike ministara zamijene ravnatelji uprava birani na javnom natječaju. Zamjena se trebala dogoditi s početkom ove godine.

Kandidate će ispitivati SOA


Budući da su pomoćnici bili politički imenovani dužnosnici, nisu prolazili nikakvu promjenu, osim na zahtjev čelnika. Budući ravnatelji uprava su rukovodeći službenici koji se biraju na javnom natječaju. Oni moraju proći temeljnu sigurnosnu provjeru koja odgovara sigurnosnoj provjeri prvog, najvišeg stupnja.

Zbog toga se cijeli proces imenovanja 96 ravnatelja uprava odužio. Odnosno kasni gotovo mjesec i pol i pitanje je kada će ti ljudi biti temeljito ispitani od strane djelatnika SOA-e.

Jutarnji piše da s obzirom na odredbe Zakona o sigurnosnim provjerama, imenovani ministri ne moraju prolaziti kroz sigurnosnu provjeru, ako to ne zatraži čelnik tijela, odnosno premijer, a ravnatelji moraju.

To se objašnjava činjenicom da je ministarska pozicija politička, a ravnateljska profesionalna.

Dakle, dvi kandidati za položaj ravnatelja u ministarstvima moraju proći temeljnu sigurnosnu provjeru. Prema neslužbenim informacijama, dosad je obrađeno oko 50 posto onih koji bi trebali biti imenovani na tu poziciju. Sigurnosno se i provjeravaju roditelji, braća, sestre, osobe koje žive u zajedničkom kućanstvu te uža rodbina koja živi u inozemstvu.

Kandidat, prije sigurnosne provjere, popunjava upitnik na devet stranica. U njemu mora navesti podatke o imovinskom stanju, navesti je li ovisan o drogama, alkoholu ili kocki i slično. Na osnovi tog upitnika djelatnici SOA-e rade provjeru i obavljaju razgovor s tom osobom.
Djelatnici SOA-e nemaju pravo zbog sigurnosne provjere “češljati” podatke o osobi u Poreznoj upravi ili tražiti izliste bankovnih računa. To mogu učiniti tek ako se tijekom provjere pojavi podatak da dotična osoba nije dala točne podatke o svom imovinskom stanju, piše Jutarnji.

Budući ravnatelji će imati manja materijalna prava nego pomoćnici i mandat od četiri godine

Ministarstvo uprave je potvrdilo da se provodi sigurnosna provjera za ravnatelje uprava.
“Dosadašnje državne dužnosnike pomoćnike ministara u rukovođenju upravnim organizacijama u sastavu ministarstava zamijenit će rukovodeći državni službenici ravnatelji uprava koji će biti imenovani temeljem javnog natječaja prema jasno utvrđenim kriterijima. Osim što moraju zadovoljiti minimalne formalne uvjete u pogledu stručne spreme i višegodišnjeg radnog iskustva, podliježu dodatnoj provjeri stručnih znanja, sposobnosti i vještina i rezultata ostvarenih u dosadašnjem radu, kao i sigurnosnoj provjeri sukladno posebnim propisima”, odgovorili su iz ministarstva za Jutarnji.

“Budući da su ravnatelji uprava državni službenici u odnosu na pomoćnike ministara koji su bili državni dužnosnici, neće imati pravo na naknadu plaće nakon prestanka službe, pravo na životno osiguranje, gube pravo na reprezentaciju koju je pomoćnicima ministra odobravao čelnik tijela, nemaju pravo na naknadu za odvojeni život te pravo na smještaj. Pomoćnici će biti na dužnosti sve dok se ne imenuju ravnatelji, koji su trenutačno u procesu sigurnosne provjere”, priopćili su iz ministarstva.

Budući ravnatelji uprava imati će mjesečnu plaću veću za gotovo 1000 kn bruto nego što su za to imali pomoćnici koji su bili dužnosnici. Osnovica od početka siječnja iznosi 5.809,79 kuna. U ministarstvu tvrde da će u konačnici imati manja materijalna prava nego pomoćnici i da se biraju na mandat od četiri godine na javnom natječaju. 

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.