Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

‘ODMETNICI’ NAKON IZLASKA IZ PAMETNOG : Nisu štedjeli bračni par Puljak! Ovakve će ih riječi bivših kolega zaboljeti

Autor: Nino Matić

Splitska politička scena opet se zatresla, no ovaj put u centru. Kako smo već jučer objavili Marijana Puljak ostala je bez pet vijećnika u Gradskom vijeću Splita i jednog u u Županijskoj skupštini Splitsko-dalmatinskoj. Tako je Marijana Puljak više nije najjača oporbena snaga u Splitu a ostala je i bez mjesta potpredsjednice splitskog Gradskog Vijeća. Zasigurno težak je to udarac za Marijunu Puljak i njenog supruga koji su očito spajanjem i izborom Dalije Orešković za svoju suradnicu s kojom je i pokrenula Centar napravili pravi potres u svojoj stranci u Splitu gdje su posljeednjih godina bili doista vrlo jaka oporba vladajućima.

Jutros su pred novinare nakon jučerašnje objave izašli bivši članovi stranke Pametno i objasnili što se zapravo dogodilo.

‘Odlučili smo se progovoriti o previranjima u stranci Pametno koja se događaju posljednjih mjeseci, danas ćemo objasniti našu stranu. Nisu provedeni unutarstranački izbori, kao što je to propisano Statutom u roku od 90 dana od parlamentarnih izbora, nego je krnje predsjedništvo dopustilo ulazak u stranku članovima STRIP-a, njih desetak na čelu s Dalijom Orešković, koji su preko noći postali punopravni članovi predsjedništva. Na taj način je izazvano nezadovoljstvo i revolt članova ogranka Pametno Split i do danas ih je izašlo već više od 40 iz te novoimenovane stranke. Na ovaj način izdane su godine volonterskog angažmana na izgradnji stranke Pametno i na neki način volja biračkog tijela i zato se pridružujemo našim članovima. I mi kao vijećnici izlazimo iz novoimenovane stranke Centar”, kazala je Kristina Vidan, predsjednica splitskog ogranka stranke Pametno’, prenosi Dalmatinski portal.

Vidan i ostali smatraju da se ovakav rasplet mogao izbjeći da je bilo dobre volje kod supružnika Puljak.

‘Da su se demokratske procedure poštivale i da se ovom ujedinjenju dalo vremena da zaživi među članstvom, možda bi se sve odvilo na ljepši i pametniji način. Međutim, nažalost, samovoljom pojedinaca, koji očito drže ovu stranku osobnim vlasništvom, sve se odigralo na ovaj način i rezultiralo velikim nezadovoljstvom članstva. Mi ćemo se dogovoriti s članstvom u kojem ćemo obliku nastaviti svoje djelovanje. Svakako ćemo izaći na lokalne izbore sa svojim kandidatima. Izrasli smo iz građanske inicijative koja se okupila u borbi za bolji Split i težnje da se dokine vladavina HDZ-a, SDP-a i Keruma koji već 12 godina ne daju ovom gradu da diše i raste. Vraćamo se na osnovne postavke, nama nikada prioritet nije bio nacionalni rejting, već Grad Split. Pozivamo sve ostale da nam se pridruže, samo zajedno možemo promijeniti grad. Ostajemo čvrsto na liniji onoga što smo dosad zagovarali. Ukazali smo na nezadovoljstvo članstva, no Marijana Puljak je to potpuno ignorirala’, pojasnila je Vidan.

Slično kaže i vijećnik Jakov Prkić, koji inače formalno nije bio član stranke Pametno.

‘Nama je stvarno žao da se ovo dogodilo. Nismo mislili da će ovako biti. Nikome nije svejedno. Centar ostaje bez kluba vijećnika i u gradu i u županiji. Osnovat ćemo svoj klub nezavisnih vijećnika. I dalje ćemo ostati u lokalnom političkom životu. Nadamo se dobrim i pozitivnim stvarima. Žao nam je. Pokušali smo na sve načine razuvjeriti Puljkove da ovo nije dobar put prema ujedinjenju. Nismo u Las Vegasu da se ženimo nakon prvog poljupca. Ovo su ozbiljne stvari, trebali smo proći još jedan izborni ciklus pa da vidimo je li pašemo jedni drugima. U pitanju je isključivo samovolja Marijane i Ivice PuljakDalije Orešković i Ivice Relkovića koji su sve ovo izrežirali. Ubili su dvije stranke koje su imale nekakvu budućnost. Jer ova, koju sada zovu Centar, bojimo se, nema nikakvu budućnost. Isključiva odgovornost leži u Marijani Puljak i njezinom suprugu Ivici. Mirne savjesti izlazimo. Zbilja smo dali maksimum i trudili se sve do zadnjeg trenutka, ali ispred nas je bio zid ignoriranja i ništa više. Stranke Pametno više nema. Postala je stranka Centar. Mi se ne vidimo kao dio toga i zato izlazimo’ kazao je Prkić.
‘Sada, kada smo se riješili utega obiteljske stranke i jednoumlja koje je zavladalo u stranci , treba istaknuti da nastavljamo raditi s još većim entuzijazmom i još većom energijom da Split bude bolji grad i ugodnije mjesto za življenje. Pred nama je puno posla. Od zaštite i sanacije Marjana, do širenja zelenih zona, sređivanje komunalnog nereda i sanacije otpada, svega onog što je u interesu svih građana Splita, a ne pojedinaca i interesnih skupina’, kazao je županijski vijećnik Ante Renić.

Izlaskom petero vijećnika Gradskog vijeća iz stranke Pametno, Marijana Puljak izgubila je status predsjednice najjače opozicijske stranke u GV-u pa je upitan i njen položaj druge potpredsjednice iz redova oporbe. Puljak je ostala i bez kluba vijećnika jer je uz nju ostala tek Natalija Tafra BazinaRenato Čupić, koji je iz stranke Pametno izašao prije dvije godine, podnio je zahtjev da se vrati u Gradsko vijeće umjesto Nenada Uvodića, koji ga je mijenjao.
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.