Photo: Dino Stanin/PIXSELL

ODLUKA DONESENA: Dva medvjeda ostaju u vlasništvu ‘Macole’! I dalje će se sunčati pored restorana

Autor: Dnevno

Ministarstvo poljporivrede istaknulo je u petak kako je u slučaju davanje dozvole ugostelju Macoli i obitelji Bizik za otvaranje zoološkog vrta, postupalo u najboljem interesu životnja te da je ta odluka u skladu s pravilnikom o uvjetima za osnivanja i rad zooloških vrtova.

“Ovo tijelo postupilo je u najboljem interesu životinja s ciljem osiguranja njihove dobrobiti”, ustvrdilo je Ministarstvo poljoprivrede na upit Hine o okolnostima davanja dozvole za zoološke vrtove ugostitelju Željku Oreškoviću Macoli i obitelji Bizik, zbog čega je međunarodna udruga za zaštitu životinja Four Paws u srpnju s Hrvatskom prekinula suradnju.

Iz te udruge su ustvrdili da je davanjem dozvola za zoološki vrt, Hrvatska okrenula leđa zaštiti medvjeda istaknuvši da Ministarstvo poljoprivrede tom odlukom nije ispoštovalo memorandum sporazuma o suradnji koje je potpisalo s organizacijom Four Paws te nije osiguralo provedbu zakona prema kojemu su te životinje trebale biti zaplijenjene te smještene u adekvatna skloništa.

Također, udruga Prijatelji životinja istaknula je kako važeći pravilnik, na temelju kojega su izdane dozvole za zoološki vrt, nije usklađen sa Zakonom o zaštiti životinja te europskim direktivama te ga je potebno hitno mijenjati.

U Ministarstvu, međutim, smatraju da je sporazum o razumijevanju u ovom slučaju poštovan u najvećoj mogućoj mjeri, i to s naglaskom na osiguranje dobrobiti životinja, a da se pri dodjeli dozvole, poštivao važeći pravilnik o uvjetima za osnivanje i rad zooloških vrtova.

Istaknuli su da je premještaj medvjeda u skloništa navedene organizacije u drugim zemljama članicama Europske unije zahtjevan te su na takav način već premještena dva medvjeda.

Photo: Dino Stanin/PIXSELL

Medvjed se prišuljao posjetiteljicama parka prirode, stao na stražnje noge i pozirao za selfie

“Da bi se moglo organizirati premještanje preostalih medvjeda u sklonište navedene organizacije u drugoj zemlji članici EU, iste je trebalo izmjestiti od fizičkih osoba i smjestiti u odgovarajuće uvjete u Hrvatskoj, međutim, sva mjesta za premještanje medvjeda unutar Hrvatske u svrhu čekanja na njihovo daljnje premještanje u sklonište u nekoj drugoj članici EU bila su zauzeta”, napisali su.

Dodali su da je u međuvremenu uređen prostor za smještaj medvjeda vlasnika Željka Oreškovića Macole te je utvrđeno da on udovoljava uvjete i potrebe životinja pa je odobren kao zoološki vrt.

Tvrde i da je tom odlukom izbjegnut stres zbog prijevoza i navikavanje životinja na novi okoliš, što se u slučaju prethodno premještenih medvjeda pokazalo kao vrlo otežavajući čimbenik u prilagodbi medvjeda novim uvjetima.

Navode i kako je obitelj Bizik također zatražila odobravanje zoološkog vrta te je ovo tijelo temeljem zapisnika stručnog povjerenstva Državnog inspektorata da zoološki vrt udovoljava uvjetima propisanim pravilnikom, donijelo valjano rješenje.

Međutim, u Ministarstvu kažu i će se pravilnik o uvjetima za osnivanje i rad zooloških vrtova na temelju kojeg su izdane dozvole za zoološki vrt, mijenjati jer ga je potrebno uskladiti sa Zakonom o zaštiti životinja.

VUČIĆ NACIJI: Sad ću vam reći zašto se Srbija naoružava! ‘Svi se smiju, čak i ovdje u studiju – jer znaju da je istina!’

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.