Foto: Guliver Image/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Odlazak nobelovca kojeg Srbi nisu mogli smisliti: Zvali su ga Srbomrzac, Sorosev plaćenik i agent OVK-a

Autor: Dnevno.hr

Bivši finski predsjednik Martti Ahtisaari preminuo je u Helsinkiju u 86. godini.

Ahtisaari je na ovim područjima upamćen kao član europskih i delegacija Ujedinjenih naroda koji je pokušao donijeti mir na područje bivše Jugoslavije, Afriku, Indoneziju…  Zbog svog posredničkog djelovanja postavo dobitnik Nobelove nagrade za mir u 2008. godini.

Ahtisaarijeva uloga naročito je značajna u kontekstu rata na Kosovu 1999. godine. Uostalom, bio je prvi zapadni diplomat koji je došao Miloševiću u Beograd nakon NATO bombardiranja SRJ.

Guliver Image

Natjerao Miloševića na Kumanovski sporazum

Nisu rijetki oni koji baš Ahtisaarija ističu kao ključnu osobu koja je natjerala Miloševića da potpiše tzv. Kumanovski mirovni ugovor kojim se, s jedne strane, zaustavilo NATO bombardiranje SRJ, a s druge dogovorilo povlačenje srpske vojske i policije s Kosova koje je prepušteno snagama UN-a.

Ahtisaari će i nakon pada Miloševića posredovati između Beograda i Prišine te je bio jedan od prvih koji je Srbe suočio s gubitkom Kosova.

“Nema vraćanja u prošlost. Kosovo je sada neovisno i počet će tražiti članstvo u međunarodnim financijskim institucijama kako bi poboljšalo svoju ekonomiju”, “Srbija je Kosovo izgubila još 1999. godine kad su NATO-ovi vojnici preuzeli kontrolu nad teritorijem”, samo su neke od njegovih rečenica iz 2008. godine koje su Srbe upozorile na novu realnost.

Mračna tajna obitelji Slobodana Miloševića: Od srama o ovome nikad nije govorio
Zbog toga baš i nije bio omiljena osoba u Beogradu, tako je Radio Slobodna Europa ističe nadimke kojim su ga oslovljavali, između ostalog bio je “Srbomrzac”, “Sorošev poverenik” i “agent OVK”, bio je samo dio vokabulara koji je pratio njegovu posredničku misiju.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.