Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX

ODLAZAK HRVATSKOG GENERALA! Tužna vijest stigla: Nakon duge bolesti preminuo je Đuro Dečak

Autor: N.K

Nakon duge i teške bolesti, preminuo je hrvatski general Đuro Dečak. Rođen je 18. siječnja 1952. u mjestu Lanka kod Virovitice.

Završio je automehaničarski zanat, studirao na prometnom fakultetu da bi kasnije završio ekonomsku školu u Osijeku. Znao je svirati harmoniku i bavio se ugostiteljskim djelatnostima.

Sudjelovao je u najvećoj hrvatskoj vojnoj akciji Oluja. Bio je jedan od osnivača HDZ-a u Virovitici u kolovozu 1989.

U rat je ušao nakon što ga je uhitio KOS zbog krijumčarenja oružja i pokušaja organizacije pobune.

Ratni put

Kontraobavještajna služba bivše JNA (KOS) uhitila ga je zajedno s još dvojicom Virovitičana 24. siječnja 1991. zbog „krijumčarenja oružja“ te “pokušaja organiziranja oružane pobune protiv SFRJ“. Četiri mjeseca je bio u zagrebačkom vojnom zatvoru u Gajevoj ulici.

Osuđen je na tri godine ali je odmah i pušten 22. svibnja 1991. nakon čega počinje njegov ratni put. Tada je postao časnik Hrvatske vojske.

Bio je član Kriznog stožera općine. Organizirao je dragovoljce za obranu, bio je zapovjednik pakračkog sektora a potom 127. virovitičke brigade.




Potom je imenovan za načelnika pješaštva Hrvatske vojske a 1992. je postao načelnik II. Zbornog područja Đakovo.

Politička karijera i obiteljski život

Iste godine pobijedio je na parlamentarnim izborima Martina Špegelja u Virovitici te je izabran za saborskog zastupnika. S obzirom da je bio u vojnoj službi, mjesto u Saboru prepustio je drugima.

Od 1993. bio je član Županijske skupštine Virovitičko-Podravske županije. 1997. izabran je za župana. Član Komisije za davanje koncesije prava lova u lovištima na površinama zemljišta u vlasništvu države bio je od 1999. Bio je predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza.




Na izborima 2000. je ponovno izabran za saborskog zastupnika. Bio je predsjednik saborskog Odbora za ratne veterane. Dugo godina je predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata. Umirovljen je u činu general pukovnika. Oženjen je, ima dvoje djece.

Povodom 25 godina svečanog obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i VRO Oluja predsjednik RH Zoran Milanović uručio mu je odličje.

Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.