foto: ilustracija/twitter

ODGAJATELJI ZABRINUTI: Apel ministru Berošu oko konačne odluke o radu dječjih vrtića

Autor: Dnevno

Sindikata obrazovanja, medija i kulture Hrvatske uputio je otvoreno pismo ministru zdravstva Viliju Berošu vezano uz nastavak rada dječjih vrtića u aktualnim okolnostima, a koje je dano na znanje  Nacionalnom stožeru civilne zaštite, Davoru Božinoviću,  kao načelniku Stožera i potpredsjedniku Vlade RH, Alemki Markotić, Krunoslavu Capaku,  te Ministarstvu znanosti i obrazovanja, odnosno ministrici Blaženki Divjak.

Poštovani gospodine ministre,

obraćamo Vam se vezano uz najavu otvaranja, tj. početka rada dječjih vrtića u aktualnom okolnostima.

Naime, upravo u dječjim vrtićima diljem Republike Hrvatske radi najveći broj naših članova, a kako je zaštita radnika na radnom mjestu u djelokrugu rada i sindikata, želimo Vam skrenuti pozornost na situacije koje trebate imati na umu kod donošenja odluke o početku rada dječjih vrtića.

Poznato Vam je, kako su osnivači dječjih vrtića – jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, poštujući odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite i propisanih mjera radi sprečavanja pandemije COVID – 19, donijeli odluku da dječji vrtići rade smanjenim kapacitetom, u obliku dežurstava tamo gdje je bila iskazana potreba roditelja za korištenjem usluga. Ipak, većina roditelja nije imala potrebu za našim uslugama, te mali broj dječjih vrtića radi. Svjesni smo činjenice koliko je važno pokrenuti gospodarstvo, te kako će radnici, prije ili kasnije, morati na posao, a time je rad vrtića neizbježan.

Prema informacijama koje smo primili, Hrvatska udruga medicinskih sestara izradila je upute za radnike u kojima su propisane mjere i postupci u radu kojih se trebaju pridržavati, a što je s medicinskog kuta gledišta dobro promišljeno.

Skrećemo Vam pozornost kako je provedivost takvih mjera vrlo upitna u djelatnosti predškolskog odgoja i obrazovanja iz sljedećih razloga:




1. Dječji vrtići provode odgojno-obrazovni rad, rade s djecom od prve godine života do polaska u školu. Različite aktivnosti koje u odgojno-obrazovnom radu odgojitelji provode upravo potiču interakciju među djecom i potrebu za druženjem. Posebna je situacija kod rada s djecom jasličke dobi zbog potrebe za njihovim hranjenjem i prematanjem. Nemoguće je, pritom, održavati socijalnu distancu i razmak od dva metra.

2. Tek mali broj dječjih vrtića ima prostrane sobe u kojima djeca borave. Broj djece u grupama je veliki (od 18 do 30 djece u jednoj grupi, ovisno o dobi) u odnosu na Državno pedagoški standard. U grupama su integrirana djeca s teškoćama u razvoju koja trebaju posebnu pažnju i brigu. Mnogi vrtići nemaju adekvatno igralište ili vanjski prostor, kao ni prostor za roditelje, djedove i bake koji dovode i odvode dijete, a za koje ne znamo jesu li zdravi ili nisu.

Mišljenja smo kako je prije donošenja takvih uputa, osim medicinske struke trebala biti uključena i odgojno-obrazovna struka tj. odgojitelji i stručni suradnici. Oni kojih se to najviše tiče i koji će provoditi i osmišljavati odgojno- obrazovni rad s djecom su iz nekog razloga zaobiđeni, što smatramo nedopustivim.




Zbog svega izrečenog, radnici su s pravom zabrinuti za svoje zdravlje, za rad u sigurnim uvjetima što je propisano Zakon o radu, Zakon o zaštiti na radu i Ustavom RH.

Njihova bojazan nije bez osnove kada znamo da do sada zaštitna sredstva nisu bila osigurana na adekvatan način ili ih nije bilo u potrebnim količinama, na što smo također upozoravali osnivače dječjih vrtića. Neki su do sada koristili sredstva za dezinfekciju ruku, maske, rukavice, neki samo dio toga, ovisno od sredine do sredine. Cilj bi trebao biti preventivno djelovanje, zaštita djece i radnika, te sada kada se spremamo na povratak u „normalu“ mora biti sve puno jasnije definirano, transparentno i toga se moraju svi pridržavati u svakom vrtiću u RH.

Poštovani ministre, do sada ste, zajedno s kolegicama i kolegama iz Stožera civilne zaštite, pokazali koliko ste stručni, kompetentni i energični u zaštiti zdravlja građana.

Apeliramo, da prije donošenja konačne odluke o radu dječjih vrtića uložite, zajedno sa svojim kolegama, dodatan napor, uključite odgojno- obrazovne radnike u promišljanje provođenja odgojno-obrazovnog rada u dječjim vrtićima na siguran način. Dječji vrtići moraju ostati sigurno okruženje za djecu, a radnicima mora biti omogućen rad u sigurnim uvjetima, uz poštivanje medicinskih, epidemioloških, ali i pedagoških uputa i preporuka”, poručili su iz Sindikata.

Epidemiolog Kaić o otvaranju vrtića i škola! Posebno pojasnio jednu stvar

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.