AP Photo/Majdi Mohammed/Guliver

Odbrojava se do dogovorenog primirja, svi strahuju od jednog: ‘Čeka nas još najmanje dva mjeseca’

Autor: Dnevno.hr

Primirje između Izraela i Hamasa počinje u subotu u Gazi u 7 sati ujutro, u 6 sati po srednjoeuropskom, s prvom skupinom talaca koji će biti oslobođeni u poslijepodne u 16 sati, priopćio je danas glasnogovornik katarskog ministarstva vanjskih poslova.

Tako dakle ujutro stupa na snagu sveobuhvatni prekid vatre na sjeveru i jugu Pojasa Gaze, rekao je novinarima Majed Al-Ansari dodajući da će kao dio dogovora iz izraelskih zatvora biti pušteni Palestinci. U prvoj skupini oslobođenih talaca će biti 13 žena i djece, rekao je Ansari. Dodao je da će taoci iz istih obitelji biti pušteni u toj prvoj skupini.

Puštaju se taoci

Tijekom naredna četiri dana Hamas će pustiti na slobodu sveukupno 50 talaca od 240 koje je oteo tijekom ubilačkog pohoda na kibuce i glazbeni festival u južnom Izraelu 7. listopada. Zauzvrat, bit će pušteno 150 Palestinaca koji se nalaze u izraelskim zatvorima, no Ansari nije rekao koliko će palestinskih žena i djece biti pušteno u petak i gdje će se to dogoditi.

U Dohi će se pratiti primirje i oslobađanje talaca s direktnom komunikacijom u stvarnom vremenu s Izraelom, političkim uredom Hamasa u Dohi i Međunarodnim odborom Crvenog križa (ICRC). Ansari ističe da je važno održati vrlo jasnu liniju komunikacije sa svima te osigurati da ozračje u kojem će se dogoditi predaja talaca bude sigurno.

Katar se nada da će do isteka primirja ispregovarati naknadni dogovor o puštanju još talaca iz Gaze, a nada se i da će ovaj prekid vatre omogućiti suradnju na postizanju trajnog primirja.

U petak je pak Izrael nemilosrdno napao izbjeglički kamp.

Izrael primio popis talaca koje Hamas namjerava osloboditi
U današnjem zračnom napadu na izbjeglički kamp u Gazi ubijeno je najmanje 12 ljudi, uključujući djecu. Hosni Moharib je tijekom napada na izbjeglički kamp Nuseirat izgubio suprugu i nekoliko djece, dok su neki njegovi rođaci nestali pod ruševinama. “Ubijaju djecu i bebe, zar se oni bore protiv njih?” rekao je, stojeći u ruševinama svoje kuće, prije nego što je briznuo u plač. Prema ministarstvu zdravstva u Gazi koje vodi Hamas, od 7. listopada je ubijeno 13.300 Palestinaca.

Izrael najavljuje da je najavljeno primirje samo privremeno.
Izraelski ministar obrane Yoav Gallant rekao je da će obrambene snage nakon završetka privremenog primirja još najmanje dva mjeseca nastaviti s intenzivnim borbama.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.