Foto: siroki brijeg.info/screenshot

Odbjeglom tajkunu Miroslavu Kutli obustavljeno izvršenje zatvorske kazne!

Autor: Sanja Plješa

Županijski sud u Zagrebu donio je Rješenje o obustavi izvršenja zatvorske kazne za privatizacijskog tajkuna Miroslava Kutlu za slučaj Gradski podrum s obzirom na to da je 13. srpnja ove godine nastupila zastara. Naime, Kutle je od 2010. godine, kada je pravomoćno osuđen na dvije godine i osam mjeseci zatvora zbog malverzacija u pretvorbi Gradskog podruma, nedostupan hrvatskom pravosuđu, piše Index.

U bijegu već deset godina

Podsjetimo kako je Kutle odmah po izricanju presude pobjegao u Bosnu i Hercegovinu, susjednu državu čiji je državljanin. Bosna i Hercegovina već godinama odbija izručiti Kutlu uz obrazloženje da kaznena djela koja mu se stavljaju na teret nemaju ekvivalent u zakonu koji je u vrijeme njihova izvršenja bio na snazi u BiH. Prema važećem zakonu, izrečena kazna zatvora zbog zastare ne može se izvršiti kad od pravomoćnosti presude protekne 10 godina, a Kutli je taj rok istekao prije točno dva dana.

“Po proteku deset godina od nastupanja pravomoćnosti presude kojom je izrečena kazna zatvora u trajanju duljem od 1 (jedne) godine, izrečena kazna zatvora zbog zastare više ne može izvršavati”, stoji u rješenju suda. No, to ne znači da se Kutle sada može vratiti u Hrvatsku.

Ostala mu presuda iz 2013. godine, zastara 2026. godine

Kutle ima još jednu presudu, i to iz 2013. godine, te je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od tri godine. U okviru tog postupka za Kutlom je također raspisana tjeralica te izdan europski uhidbeni nalog. Zastara izvršavanja kazne zatvora po toj presudi nastupa 29. rujna 2026. godine.

Podsjetimo kako se protiv Kutle vodilo ili se vodi nekoliko sudskih procesa po optužnicama USKOK-a i DORH-a. U zastaru su pali slučaj rovinjske Mirne težak 2,7 milijuna kuna i slučaj Dione težak 120 milijuna kuna. Tu je i slučaj Tisak i dio kraka iz Gradskih podruma. Nedavno je nepravomoćno oslobođen za dio optužbi iz slučaja Dubrovačka banka, a sada je i zatvorska kazna za Gradske podrume otišla u zastaru.
Simbol Tuđmanove privatizacije

Miroslav Kutle je simbol privatizacije i omiljeni tajkun prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, a bio je, među ostalim, vlasnik Slobodne Dalmacije te brojnih drugih tvrtki kao što su lanac robnih kuća Jadrantekstil i Dalma, a u Zagrebu nekadašnjeg lanca trgovina Slavija koji je nazvao Diona. Također, bio je i većinski vlasnik poduzeća Tisak te je imao udjele u brojnim medijskim tvrtkama. Navodno je do danas zadržao utjecaj na medije u Hrvatskoj, objavio je Index.

Dario Juričan: ‘Otvorio sam zagrebački javni prijevoz, vozaču sam donio burek i 100 eura’
 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.