fbpx
FOTO: Ilustracija

‘ODABRAO SAM STABILNOST I RAZUM!’ Zekanović je danas rame uz rame s Pupovcem: ‘Ne podržavam njega, nego Vladu Andreja Plenkovića s Pupovcem’

Autor: L.B.

Hrvoje Zekanović i Milorad Pupovac ponovno su, nakon četverogodišnje stanke,  koalicijski partneri.

Naime, njih su dvojica surađivali u okviru parlamentarne većine do proljeća 2018., kada je Zekanović, ogorčen ideološkim profilom Vlade Andreja Plenkovića, prešao u oporbu.

Nakon toga, Zekanović je postao nemilosrdni kritičar Vlade te se s ponosom hvalio da je on prvi koji je izgovorio “hrvatsko-srpska trgovačka koalicija”, piše Novi list.


Govorio da mu je žao što Pupovac nije 1995. na traktoru otišao

Plenković je nerijetko upozoravao da se taj izraz nalazi u samom korijenu mržnje prema njegovoj Vladi, koja je radikalizirala društvo i dovela čak do oružanog napada na Banske dvore, a Zekanović se dugo uopće nije obazirao na te Plenkovićeve tvrdnje, već se žestoko u Saboru obračunavao s njim i s Pupovcem.

Jednom je tako, nakon što ga je Pupovac nazvao “neiživljenim pederom”, rekao da mu je žao što Pupovac nije 1995. na traktoru napustio Hrvatsku.

Međutim, ovog ljeta se nešto promijenilo, pa se Zekanović odlučio pridružiti koaliciji koju je krstio hrvatsko-srpskom i trgovačkom, čime je odustao od kovanice koja je toliko smetala predsjedniku Vlade. Pupovac je, naravno, zadovoljan zbog toga.

‘Ja ne podržavam Pupovca, nego Vladu Andreja Plenkovića s Pupovcem’

“Dobro je da se ta priča, za koju nije bilo mjesta niti prije nekoliko godina, više ne vrti po Saboru. Ne mogu reći da razumijem što je sve kolega Zekanović shvatio, ali pretpostavljam da je shvatio da ono što je on ranije govorio nije ni glavno ni sporedno obilježje naše koalicije. Svakakvih je zaokreta bilo u hrvatskoj politici, ovaj Zekanovićev ipak nije najdramatičniji”, rekao je Novom listu predsjednik SDSS-a te podsjetio da je Hrvatsko-srpska koalicija, politički savez u Austro-Ugarskoj s početka 20. stoljeća, “jedna od boljih sastavnica povijesti između Hrvata i Srba”.

Zekanović se, pak, buni protiv svođenja kompletnog njegovog političkog angažmana na termin po kojem je postao poznat. Njegova je konstanta, naglašava, čvrsto zalaganje za konzervativne društvene vrijednosti, kojih se, kaže, neće odreći.

“Kao prvo, ja u životu s Pupovcem nisam prozborio ni dvije riječi. Nisam ni sada s njim razgovarao ni o kakvom koalicijskom sporazumu niti sam upoznat s onim što Pupovac trenutačno radi. Ja ne podržavam Pupovca nego Vladu Andreja Plenkovića s Pupovcem. Drugo, 2022. nije 2018., tko to ne shvaća ne bi se trebao baviti politikom. Sve je danas drugačije. Problemi s kojima se hrvatska država suočavala prije četiri godine, bili su bitno različiti od aktualnih. U politici je, kao i u ljubavi, puno toga dopušteno, naročito ako su se okolnosti temeljito promijenile. Sada je ključna politička podjela na razumne i ravnozemljaše, slučaj je to svugdje u svijetu”, uvjeren je Zekanović, koji tako sebe i predsjednika SDSS-a svrstava na stranu razuma, kontra opoziciji.
Negoduje jer se preispituju njegovi motivi

Međutim, Zekanović nakon povratka u redove HDZ-ove koalicije negoduje zato što se ovih dana javno toliko propituje njegove motive. Žali se da za njega ne vrijede kriteriji kao za brojne druge hrvatske političare.

“Nitko od važnih ljudi iz HDZ-a nije me nagovarao da ih podržim. Nije njima krivo što sam upravo to odlučio, dapače, ali činjenica je da me nisu nagovarali. Mediji će se svejedno još tjednima truditi da me na svaki način difamiraju, prikažu me kao čovjeka koji je pogriješio. Nisam pogriješio, samo sam napravio ono što je logično i pametno, u uvjetima kakvi jesu priključio sam se vladajućoj većini i pritom nisam nevjerodostojan. Bilo to ravnozemljašima i takozvanim progresivcima pravo ili krivo, odabrao sam stabilnost i razum, a ne bezidejnost i populizam.

Volio bih da se ovakvim intenzitetom kao o meni svakodnevno govori i, primjerice, da je Miro Bulj nekad bio član HDZ-a, da je Božo Petrov bio u zagrljaju Andreja Plenkovića dok ga premijer nije potjerao, da su Domovinski pokret i Most u koaliciji sa SDSS-om u Šibensko-kninskoj županiji… Prisutna su dvostruka mjerila, opozicija i mediji isključivo se bave mojom zdravorazumskom odlukom da pojačam parlamentarnu većinu”, zaključuje Zekanović.
Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.