fbpx
Foto: Duje Klaric / CROPIX

BOŽE SVETI, OD OVOG IZNOSA BOLI GLAVA! Otkriveno koliko je uštedjela Marijana Petir: ‘Novcem kojega zaradim, ja upravljam kako ja želim’

Autor: L.B.

Nakon gostovanja u jučerašnjoj emisiji Nedjeljom u 2, nezavisna saborska zastupnica Marijana Petir, koja je u Sabor izabrana na listi HDZ-a, podignula je prašinu.

Naime, podatak koji je u emisiji iznijela o svojoj poprilično velikoj ušteđevini privukao je najviše pažnje gledatelja.

Prema razgovoru s voditeljem emisije Aleksandrom Stankovićem, zastupnica Petir ima oko 700 tisuća eura ušteđevine (pet milijuna i 274 tisuće kuna).


‘Novcem kojega zaradim, ja upravljam kako ja želim’

Na Stankovićevu opasku da se toliki novac ne isplati držati na banci uz aktualnu inflaciju od 13 posto (po njegovoj kalkulaciji gubitak je i do 80 tisuća eura), Marijana Petir je izjavila kako je to njezina privatna stvar.

“Ako ću trebati ekonomske ili investicijske savjete, onda ću tražiti one koji su stručni. Novcem kojega zaradim, ja upravljam kako ja želim”, rekla je Stankoviću Petir te dodala i da svoju imovinsku karticu redovito dopunjuje i uredno šalje podatke Povjerenstvu za sukob interesa, no da ne odgovara ako oni zbog zatrpanosti poslom kasne s objavom tih ažuriranih imovinskih podataka.

Međutim, u aktualnoj imovinskoj kartici Marijane Petir izgleda da još stoje njezini stari podaci, zadnje promjene su učinjene 2021. godine. Prema njima je nezavisna zastupnica s liste HDZ-a prije dvije godine raspolagala s 335.000 eura i 130.000 kuna ušteđevine, dok je godinu prije, netom nakon okončanja njezina mandata u Europskom parlamentu, raspolagala sa znatno većom ušteđevinom, većom od 5 milijuna kuna.

‘To su plodovi mog dugogodišnjeg rada’

U to vrijeme, Petir je objasnila kako je uspjela uštedjeti toliki novac, do kojeg većina njezinih kolega može samo preko Eurojackopa, ova štedljiva profesorica biologije i teologinja je pojasnila kako njezin ‘Eurojackpot‘ ne leži samo u Europarlamentu.

“Nikad nisam imala kredit i živim u roditeljskoj kući, te nemam nekretnina dok ih mnogi moji kolege imaju. I tu nije riječ samo o prihodima iz Europskoga parlamenta, nego o plodovima mojega 20-godišnjeg rada”, poručila je javnosti tada zastupnica Petir.

Podsjetimo, Marijana Petir svoju je političku karijeru započela u Račanovoj vladi, 2000. godine, kada je postala glasnogovornica HSLS-ovog ministra zaštite okoliša Bože Kovačevića. Potom je bila glasnogovornica Tomčićevog HSS-a te glasnogovornica izbornog stožera Stipe Mesića, uoči njegova drugog mandata. Tri godine je bila i zamjenica SDP-ove županice Sisačko-moslavačke županije, kasnije osuđene Marine Lovrić Merzel.
Mijenjala je, pa je napadala

Petir je početkom 2002. godine bila i zastupnica u Saboru, sve do kraja 2003. godine gdje je podupirala Vladu SDP-ovog Ivice Račana nakon odlaska HSLS-a. Naime, formalni povod odlaska HSLS-a iz “šestorke” bila je ratifikacija sporazuma o Nuklearnoj elektrani Krško. Tadašnji čelnik Dražen Budiša tvrdio je kako je to izdaja nacionalnih interesa.

Hrvatski Sabor na kraju je prihvatio ogromnom većinom od 80 glasova taj sporazum, a ekološka aktivistica Petir za vrijeme tog glasanja bila je – suzdržana! U službenoj biografiji stoji i kako je Petir tri godine bila zamjenica županice Sisačko-moslavačke županije Marine Lovrić Merzel. Bila je zamjenica županice od 2005. do 2008. godine, a u veljači 2008. godine dala je ostavku na to mjesto zbog “odlaska na dužnost zastupnice u Hrvatski sabor”. Godinama kasnije, Petir je napadala Lovrić Merzel.

Prve naznake Petir kakvu je danas poznajemo, pokazala je upravo te 2008. godine kada je glasala protiv donošenja Zakona o suzbijanju diskriminacije.
Tada je smijenjena s mjesta predsjednice Kluba HSS-a. Petir je smatrala da je donošenje tog zakona sredstvo promicanja homoseksualnosti, a njezina odluka oduševila je katoličke krugove. Tada je i krenula njezina politička tranzicija.

Zaokret u političkoj agendi

No, s vremenom je Marijana Petir napravila i zaokret u svojoj političkoj agendi. S ekološke je tako postupno prešla na konzervativno-katoličku, što se, ako je suditi prema visini ušteđevine i političkim funkcijama, pokazalo ispravnim i, izgleda isplativijim.

Nakon 2011. godine djeluje u Saboru kao članica Odbora za ljudska prava u svojstvu predstavnice Katoličke crkve, a 2014. je s kandidacijske liste HDZ-a i HSS-a izabrana i za zastupnicu u EU parlamentu.

Tamo je pet godina primala plaću od barem 6000 eura, dok u Saboru zadnje tri godine ima primanja od oko 18 tisuća kuna.

Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.