Foto: Unsplash, Ilustracija

Od njegovog sirupa protiv kašlja umrle stotine djece: Stigla ga je kazna

Autor: Dnevno.hr

Direktor i još tri dužnosnika indonezijske tvrtke čiji se sirup protiv kašlja povezivao sa smrću više od 200 djece osuđeni su na zatvorsku kaznu, javlja BBC.

Dobili su kazne od dvije godine zatvora re novčanu kaznu od milijardu indonezijskih rupija, odnosno nešto više od 63 tisuće dolara.

Tvrtka Afi Farma optužena je za proizvodnju sirupa protiv kašlja koji sadrži prekomjerne količine otrovnih tvari. Odvjetnik tvrtke rekao je da su zanijekali nemar i da tvrtka razmatra hoće li se žaliti.

Ilustracija: Pixabay

Tužitelji tražili devet godina

Čini se kako su optuženici dobro prošli, budući da su tužitelji tražili kaznu do devet godina zatvora za izvršnog direktora Afi Farme, Ariefa Prasetyu Harahapa te po sedam godina za ostale optuženike.

Državni tužitelj rekao je da je tvrtka između listopada 2021. i veljače 2022. primila dvije serije propilen glikola koji se koristi za izradu sirupa protiv kašlja. Te su serije sadržavale 96 do 99 posto etilen glikola, rekao je tužitelj. Obje tvari mogu se koristiti kao dodaci otapalima. Dok je propilen glikol netoksičan i široko se koristi u lijekovima, kozmetici i hrani, etilen glikol je toksičan i koristi se u bojama, olovkama i tekućini za kočnice.

Tužitelji su dodali da tvrtka nije testirala sastojke korištene u sirupu protiv kašlja i umjesto toga se oslanjala na certifikate kvalitete i sigurnosti od svog dobavljača.

Domaći sirup protiv kašlja gotov za 20 minuta: Koristi se od davnina, potreban samo jedan sastojak
Stotine umrle djece

Odvjetnik Afi Farme, Samsul Hidayat, rekao je za BBC da indonezijski regulator lijekova nije zahtijevao od proizvođača lijekova da provode rigorozno testiranje sastojaka. Sudac Okružnog suda Kediri proglasio je četvoricu optuženika krivima za “namjernu proizvodnju farmaceutskih proizvoda koji nisu udovoljavali sigurnosnim standardima”.

Ovaj slučaj dolazi u trenutku kada diljem svijeta rastu napori da se pooštri nadzor nad lancima opskrbe lijekovima nakon trovanja.
Od 2022. više od 200 indonezijske djece, od kojih je većina bila mlađa od pet godina, umrlo je od akutnih ozljeda bubrega povezanih s kontaminiranim sirupom protiv kašlja. Oko 100 smrtnih slučajeva zabilježeno je u Gambiji i Uzbekistanu.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izdala je upozorenja zbog šest vrsta sirupa protiv kašlja proizvedenih u Indiji i Indoneziji.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.