Od danas jeftiniji pozivi i SMS-ovi prema zemljama EU-a

Autor: Dnevno

Na snagu je stupila odredba Europske komisije o novim ograničenjima cijena za sve međunarodne pozive i poruke. Građani će tako od danas minutu poziva prema drugim zemljama Europske unije plaćati najviše 1,76 kuna, a SMS najviše 55 lipa.

Operatori mobilne telefonije više neće moći povećanjem cijena međunarodnih poziva nadoknađivati gubitak prihoda od roaminga. Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti HAKOM naložila je svim hrvatskim operatorima da prilagode cijene.

“Cijene poziva od danas ne smiju biti veće od onoga što je propisano Uredbom o međunarodnim pozivima i SMS porukama. Ta uredba odnosi se na čitavu EU i maksimalna cijena koja će se u Hrvatskoj moći primjenjivati je 1,76 kuna za minutu poziva, odnosno, 55 lipa za poruku. Međunarodni pozivi su oni pozivi kada mi zovemo nekoga sa stranim brojem. Ova se odredba odnosi samo na zemlje članice EU, rekao je za HRT koordinator za komunikaciju u HAKOM-u, Ivo Majerski i dodao kako se radi na tome da se ovoj odredbi pridruže još tri zemlje, a to su, LihtenštajnIsland i Norveška.

Majerski je naglasio kako operatori mogu ponuditi drugačije cijene, ali to moraju dogovoriti s korisnicima. Operatori mogu ponuditi pakete u kojima su cijene poziva veće, ali zato što su možda u paketu s nekim brojevima koji nisu regulirani ovom uredbom.

“U tim slučajevima će ljudi morati pristati na tu ponudu. Ako ne, onda će im se automatski primjenjivati ova cijena koja je regulirana  – rekao je Majerski.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.