fbpx
Foto: Pixabay

‘OČE NAŠ’ ODLAZI U POVIJEST? Crkva razmatra uvođenje rodno neutralnog izraza: ‘Razmišljamo o tome nekoliko godina’

Autor: Dnevno.hr

“Oče naš” bi u molitvama uskoro moglo otići u povijest, barem u anglikanskoj crkvi koja razmatra uvođenje rodno neutralne zamjenice za Boga umjesto tradicionalnog muškog roda.

O ovom velikom koraku odlučit će posebno povjerenstvo koje će o svemu raspraviti ovog proljeća.

Otac dr. Michael Ipgrave, biskup od Lichfielda i zamjenik liturgijskog povjerenstva za to pitanje, kazao je da Crkva ovo pitanje razmatra već nekoliko godina.


No, još uvijek se ne zna kojim bi se izrazom zamijenila riječ otac.

Konzervativni kritičari protive se izmjenama jer bi to prema njihovu tumačenju značilo odustajanje od crkvene doktrine. “Činjenica da se Bog naziva ‘ocem’ ne može se zamijeniti izrazom ‘majka’, a da se pritom ne izmijeni značenje niti se može koristiti rodno neutralni izraz ‘roditelj’, a da se pritom ne izgubi značenje”, pojasnio je za The Telegraph pastor dr. Ian Paul.

“Očevi i majke nisu supstituti i na potomke se odnose na drukčije načine. Ako liturgijsko povjerenstvo želi to izmijeniti, tada će znatno odmaknuti doktrinu temeljenu na Evanđelju”, dodao je.

Glasnogovornik Engleske crkve rekao je da “to nije ništa novo”  jer su “Kršćani od drevnih vremena priznali da Bog nije ni muško ni žensko”.

“Postoji velik interes za istraživanje novog jezika otkako su sadašnji oblici bogoslužja uvedeni u suvremeni jezik prije više od 20 godina”, rekao je.

U sklopu redovitog rada u idućih pet godina na tome će raditi Povjerenstvo za vjeru i red, rečeno je. “Apsolutno ne postoje planovi za ukidanje ili bitnu reviziju današnje liturgije i nikakve promjene ne mogu se uvesti bez opsežnih zakona”.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.