OBRAMBENI RAT! Branitelj se žestoko obrušio na poznatog aktivistu zbog ovih izjava!

Autor: Dnevno

Mario Tomasović, bivši čelnik splitske HVIDRA-e u Podstranskoj reviji je napao Eugena Jakovčića, aktivista Documente – Centra za suočavanje s prošlošću. U tekstu nazvanom ‘Čiji si ti igrač, Eugene Jakovčiću?’ optužio ga je za pokušaj manipulacije činjenicama oko žrtava u domovinskom ratu.

‘Bolest je istraživati pojedinačne žrtve iz neprijateljskih redova, a o svojim mnogobrojnim žrtvama šutjeti. Ne znam za koga radi taj poljički izrod kojeg se ja osobno sramim kao Poljičanin, bez obzira na to što prihvaćam drugačija mišljenja i kritike. Ne bih ga želio vidjeti u Poljicima dok ne posloži činjenice u vremeplov i ne počne objektivno razmišljati i pisati o onome što se događalo tijekom Domovinskog rata. Do tada je u Podstrani persona non grata, napisao je  Tomasović.

Novosti navode da je Tomasović zastupao tezu da je nemoguće počiniti ratni zločin u obrambenom ratu, teza koja, tvrde, nije u skladu s pravom ratovanja te ju ne prihvaćaju međunarodni a ni hrvatski sudovi.

Jakovčić smatra da je Tomasovićev tekst huškački te da obiluje “suludim kvalifikacijama”.

“U intervjuu sam vrlo iscrpno na temelju onih spoznaja koje Documenta ima, s obzirom na to da smo pratili njegovo suđenje, pokušao sagledati svu bremenitost jedne takve presude, prije svega za one kojima je ona najvažnija – Hrvate i Bošnjake u BiH. Oni su najviše osjetili posljedice politika i rata i svega što predstavlja Karadžić. U tom smislu intervju predstavlja civilizacijski iskorak prema svim stradalima u ratu na ovim prostorima, a ne pokušaj izjednačavanja krivnje, kao što to autor pamfleta insinuira” tvrdi Jakovčić.

Novosti navode da je Tomasović zastupao tezu da je nemoguće počiniti ratni zločin u obrambenom ratu, teza koja nije u skladu s pravom ratovanja te ju ne prihvaćaju međunarodni a ni hrvatski sudovi.

Jakovčić je rekao i kako čovjeku nikad nije ugodno kad se suoči s ‘potpuno suludim kvalifikacijama’ kojih, doduše, ima često u našem društvu. On je svoj odgovor objavio u Novostima koje tvrde da Tomasović zastupa tezu da je nemoguće počiniti ratni zločin.




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.