Foto; Unsplash

OBJAVLJENI PRIJEDLOZI ZA NOVE HRVATSKE RIJEČI: Znate li što su izazor, pridatak i prikaznik?

Autor: Dnevno.hr

U Hrvatskoj se od 11. do 17. ožujka obilježavaju Dani hrvatskoga jezika u spomen na znamenite dane u kojima se 1967. sastavljala i potpisivala Deklaracija o nazivu i položaju hrvatskoga jezika. U povodu tog događaja 11. ožujka će se u Lipiku održati dodjela nagrade za novu hrvatsku riječ koji provodi časopis Jezik, a moralno i materijalno podupire Zaklada “Dr. Ivana Šreter” u spomen na hrvatskoga mučenika Ivana Šretera.

Ivan Šreter u Jugoslaviji je osuđen na zatvorsku kaznu zbog upotrebe riječi umirovljeni časnik, a u Domovinskom ratu oteli su ga, mučili i ubili pobunjeni Srbi. Još uvijek se ne zna gdje je njegov grob. U spomen na njegovu žrtvu nagrada za najbolju novu hrvatsku riječ nosi Šreterovo ime.

U uži krug ušlo 15 riječi

Ove godine je  na natječaj pristiglo čak 538 novih riječi, a uži krug je ušlo njih 15.

Abecednim redom to su redom: bakroza (hepatolentikularna degeneracija ili Wilsonova bolest), dimodojavnik (detektor dima), izazor (retrovizor), javnozborac/javnozborstvo (PR), krugotok (kružni tok), obrubnik (lajsna), odricajnica (disclaimer; izjava o odricanju od odgovornosti), otpadalište (odlagalište otpada), prestrujnik (strujni adapter), pridatak (plug in), prijevodnici (titlovi), prikaznik (displej), šećerice (biljke od kojih se proizvodi šećer), zaključaj (lockdown) i znojilište (sauna).  Među tih 15 riječi i naše su tri nagrađene.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.