Foto: Twitter

OBJAVLJENI DOBITNICI NOBELOVE NAGRADE ZA KEMIJU: Kemiju napravili zelenijom i čišćom znanošću

Autor: Dnevno.hr

Kraljevska švedska akademija znanosti je objavila kako su dobitnici Nobelove nagrade za kemiju za 2021. znanstvenici Benjamin List i David MacMillan za “razvoj asimetrične organokatalize”, kojom se kako piše u priopćenju kemiju učinilo zelenijom i čišćom, a stvaranje asimetričnih molekula puno lakšim.

Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/techsci/listu-i-macmillanu-nobel-za-otkrivanje-trece-vrste-katalize-1528737 – www.vecernji.hr

Nobelovu nagradu utemeljio je švedski izumitelj dinamita i poslovni čovjek Alfred Nobel i dodjeljuje se od 1901. za iznimna postignuća u znanosti te za književnost i kao priznanje naporima za mir.

Kao i prošle godine, ni ove godine zbog covida-19 neće biti banketa u Stockholmu te će laureati primiti medalje i diplome u svojim domovinama.

Nobelova nagrada je vrijedna deset milijuna švedskih kruna, što je nešto manje od milijun eura.

Još nisu dodijeljene tri nagrade. Sutra će se tako objaviti dobitnik nagrade za književnost, a u petak nagrade mir, koja je jedina nagrada koja se dodjeljuje u Oslu.

U ponedjeljak će biti dodijeljena nagrada za ekonomiju, čime završava ovogodišnji ciklus.




 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.