FOTO: Screenshot Youtube, Mostar memorijalni muzej

Objavljene nikad viđene snimke rušenja Starog mosta: ‘Bježi balija!’, tvrde da su bile kod Praljka

Autor: Dnevno.hr

Stari most u Mostaru srušen je u 10 sati i 16 minuta 9. studenoga 1993. godine nakon višednevnog granatiranja teškim artiljerijskim projektilima.

Na 30. obljetnicu rušenja simbola Mostara obavljena je nova snimka pada mosta: “Donosimo ekskluzivne snimke koje smo otkupili od bojovnika HV-a”, poručili su iz Mostar Memorial & Museum na svojim društvenim mrežama i video objavili na Youtubeu.


Foto: Screenshot

Kako tvrde na snimci, videozapis je bio u posjedu pokojnog Slobodana Praljka, bivšeg generala HVO-a kojeg je sud u Haagu 2017. osudio zbog ratnog zločina, ali i njemu bliskih ljudi. Snimka traje 28 minuta i zabilježeno je 59 projektila ispaljenih s položaja HVO-a i HV-a, navodi Mostar Memorial & Museum.

Inače, granatiranje Starog mosta počelo je 20 dana ranije, a intenzivirano je 8. studenoga 1993. godine. Obnova Starog mosta, koju su financirali Turska, Hrvatska, Italija, Nizozemska, Svjetska banka, Europska banka za obnovu i Grad Mostar počela je 2003. godine.

Na videu se čuje i: ‘Bježi balija! Sjeb*te ga, je** ti sudija majku’.

Podsjećamo, rušenje Starog mosta desetljećima je bilo pitanje na kojem su se bošnjačka i hrvatska strana razilazile i okrivljavale, kao i različito tumačile svrhu rušenja mosta.

Jasno je da je sve kulminiralo zbog krvavog sukoba između HVO-a, Armije BiH i mudžahedina, a svjedočenje Slobodana Praljka dalo je jedan drugačiji pogled na rušenje mosta. Danas postoji “novi” Stari most koji dijeli Mostar na dva različita dijela. Dvije kulture, dva naroda, dvije vjere…

 
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.