Foto: Pixabay

Objavili koliko iznosi najnovija prosječna plaća u Hrvatskoj

Autor: Dnevno.hr

U Hrvatskoj je prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama iznosila za srpanj 1.141 euro, što je na godišnjoj razini nominalno više za 13,4, a realno za 5,7 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prema izvješću, objavljenom u srijedu, prosječna plaća od 1.141 euro nominalno je niža za 0,8 posto, a realno za 1 posto u odnosu na lipanj.

Najviša prosječna mjesečna neto plaća isplaćena je u djelatnosti zračni prijevoz, 1.949 eura, dok je najniža bila u djelatnosti proizvodnje odjeće, 752 eura.

Medijalna neto plaća za srpanj iznosila 984 eura

Po podacima DZS-a, medijalna neto plaća za srpanj iznosila je 984 eura, što znači da je polovica zaposlenih imala manje, a polovica više od toga iznosa.

Prilika za Hrvate sa srednjom školom: Nudi se plaća veća od tisuću eura

Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za srpanj iznosila je 1.580 eura, što je nominalno niže za 0,6, a realno za 0,8 posto u odnosu na lipanj.
Na godišnjoj je razini, pak, prosječna bruto plaća nominalno viša za 15,5 posto, a realno za 7,6 posto.

Više za 2,3 posto od srpnja prošle godine

U srpnju je bilo prosječno 167 plaćenih sati, što je u odnosu na lipanj manje za 4,6 posto.

Foto: Ivana Nobilo / CROPIX

Prosječna neto plaća po satu za srpanj je iznosila 6,65 eura, što je u odnosu na lipanj više za 3,3, a u odnosu na srpanj prošle godine za 13,5 posto.
U razdoblju od siječnja do srpnja prosječna mjesečna isplaćena neto plaća iznosila je 1.126 eura, što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine nominalno više za 12, a realno za 2,3 posto.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.