Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

OBILJEŽAVANJE BLEIBURGA: Održat će se na tri lokacije zbog koronavirusa! Evo programa

Autor: Dnevno

Povodom  obilježavanja 75. obljetnice Bleiburške tragedije i Križnog puta u svibnju 1945. oglasio se Vice Vukojević, predsjednik Počasnog Bleiburškog voda (PBV-a). Obljetnica će se održati u subotu 16.svibnja 2020. godine.

Sukladno Zakonu o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj (NN 110/19) ovogodišnja komemoracija povodom 75. obljetnice Bleiburške tragedije održat će se u subotu 16. svibnja 2020. godine. Organizator središnje komemoracije je Počasni bleiburški vod, a suorganizator u liturgijskom dijelu je Dušobrižništvo za Hrvate u inozemstvu Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine. Pokrovitelj komemoracije je Hrvatski sabor, a supokrovitelj je Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine. Na žalost, zbog pandemije izazvane korona virusom COVID-19 nije bilo moguće pripremiti središnju komemoraciju na Bleiburškom polju u Austriji, pa će se ona održati na više mjesta prema sljedećem programu:

10:00 sati: molitva na groblju u Unterloibachu i potom polaganje vijenaca kod spomenika na Bleiburškom polju u ime državnih vlasti Republike Hrvatske i Počasnog bleiburškog voda

(NAPOMENA: sukladno trenutnim propisima u Austriji, molitvi i polaganju vijenaca nazočni će biti voditelj Hrvatske katoličke misije u Klagenfurtu fra Pavo Dominković, veleposlanik Republike Hrvatske u Austriji Daniel Glunčić i nekolicina članova PBV a iz Austrije)

11:00 sati: molitva i dova te polaganje vijenaca u ime državnih delegacija na groblju Mirogoj u Zagrebu: (NAPOMENA: molitvu će predvoditi vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan, a dovu imam Zagrebačke džamije Mersad efendija Kreštic)

12:15 sati: sveta misa u Katedralnoj crkvi u Sarajevu koju će predvoditi nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić

(NAPOMENA: sveta misa održat će se sukladno epidemiološkim propisima koji se odnose na vjerske obrede u Bosni i Hercegovini)




Hrvatska radiotelevizija (HRT) i Radiotelevizija Herceg-Bosne (RTV HB), kao i Hrvatski katolički radio (HKR), izravno će prenositi komemorativni skup s groblja Mirogoj u Zagrebu i svetu misu iz Katedralne crkve u Sarajevu.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.