Foto:Damir Spehar/PIXSELL

NUDISTIČKA PLAŽA BEZ NUDISTA? Hloverka: ‘Kupaju se i odjeveni i nudisti.’ Nudist: ‘Trgaju nam zastavice koje označavaju nudističku plažu’

Autor: dnevno

Plaža Nugal, koju je nedavno prestižni američki magazin Conde Nast Traveler uvrstio među 25 najljepših u Europi, poznata ja plaža na Makarskoj rivijeri.

Lani je ova bajkovita plaža okružena liticama i šumom te dostupna jedino polusatnom šetnjom kroz park-šumu Osejavu, po izboru čitatelja portala European Best Destination proglašena trećom najljepšom europskom plažom, što ju je populariziralo. 

Od samih početaka masovnog turizma poznata je kao nudistička plaža, a prije dvije godine dobila je i službenu oznaku takve plaže, no od nudizma u ovoj magičnoj, ljeti međutim bučnoj, frekventnoj i vrlo fotografiranoj uvali, nema gotovo ništa.

Zanimljivo, dok Nugal nije službeno bio nudistička plaža, nego se takvim držao samo po predaji, posjetitelji su se prema ovom biseru Jadrana tako i ponašali.

Međutim, kada je Nugal dobio “etiketu” FKK, s čime je prije dvije godine Hloverka Novak-Srzić, direktorica makarskog TZ-a, ponosno izašla u javnost, priča se drastično mijenja.

Dolazi sve više ljudi koji nisu nudisti, a ove su godine potrgane zastavice, dok ploča s oznakom plaže FKK (Frei Körper Kultur) više nema. Ukratko, plaža na kojoj ne tako davno, prije možda tri ili četiri godine, nije bilo prevelike gužve, sada je postala kao kolodvor, a u kolodvor se pretvorila i šuma Osejava.

Što se čini kako bi se Nugal zaštitio? Baš ništa.
“U ljepoti plaže mogu uživati i odjeveni i oni koji nisu odjeveni jer ona je dovoljno velika za sve”, rekla je Novak-Srzić, koja drži da dijeljenje prirodnih resursa ne bi trebalo biti problem.

Nudisti tako, međutim, ne misle. Kako doznajemo od makarskog naturista koji se tu kupa već dugi niz godina, nudisti su postali manjina na plaži koja je proglašena takvom baš kako bi se zaveo red.

“U stvarnosti se događa da baš ‘tekstilci’ zavode red, trgaju zastavice i ponašaju se tako da nudisti imaju potrebu maknuti se”, kaže on, dodajući kako je najveća odgovornost same Turističke zajednice, koja se rado diči priznanjima i fotografijama, no kad treba biti praktičan i djelovati, onda ih nema nigdje.
Tako je, navodi, i s održavanjem higijene na plaži, s koje se, istina, brodicama odvozi smeće, no čišćenje i pranje puno je veći problem.

Novak-Srzić kaže i kako su upoznati i s problemom parkiranja na Voliciji.

“Alarmirali smo nadležne i apelirali da ispisuju kazne i uklone vozila ako treba”, rekla je.

“Da, znam da postoji problem s tim. Možda je ova godina takva da uistinu nismo očekivali da će biti išta i sad smo sretni s time da, evo, na današnji dan Makarska bilježi 65 posto lani ostvarenih noćenja, pa su svi malo tolerantniji i progledavaju kroz prste, no slažem se da oko nekih stvari treba biti stroži”, zaključila je Novak Srzić, piše Slobodna Dalmacija.

Hrvatska uvodi euro najranije 2023. godine: Objavljeno po kojem ćemo tečaju mijenjati kune

 

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.