FOTO: Patrik Macek/PIXSELL

NOVOTNY: ‘Nisam siguran da razumijem sve zahtjeve ugostitelja, ta djelatnost mora proći određenu katarzu’

Autor:

Nakon sastanka nekolicine ministara s predstavnicima poduzetnika i ugostitelja kako bi se dogovorili o obeštećenju onih koji su najpogođeniji posljednjim mjerama za suzbijanje širenja epidemije koronavirusa, može se reći da je ugostiteljima ostao “gorak okus u ustima”.

Ministar financija Zdravko Marić je nakon sastanka s poduzetnicima rekao da će Vlada pomoći s tri mjere – očuvanjem radnih mjesta s 4000 kuna po zaposleniku za što je do kraja godine osigurano 470 milijuna kuna, zatim ubrzat će procedure oko dobivanja tzv. COVID kredita, a treća mjera je pokrivanje dijela ili u potpunosti fiksnih troškova – komunalija za one poduzetnike i ugostitelje koji će u prosincu bilježiti pad prometa od 60 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

“Taj dio će se komunicirati putem porezne uprave, putem sustava e-porezna, a plaćanje će ići po dokazanima fakturama za fiksne troškove putem Zavoda za zapošljavanje”, rekao je Marić.

Ugostitelji nisu zadovoljni tim mjerama jer smatraju kako nije zadovoljen niti jedan njihov zahtjev. Upitali smo Damira Novotnya, ekonomskog analitičara za komentar.

Odmah nam je rekao kako “nije baš siguran da je shvatio što ugostitelji zapravo zahtijevaju kada traže nižu stopu PDV-a”.
“Činjenica je da je kod nas razina PDV-a vrlo visoka. Točno je da je PDV u ugostiteljstvu vrlo visok, ali kako njegovo snižavanje može pomoći ugostiteljima, ako je potpuna blokada njihove djelatnosti”, upitao se. Dodao je da ako oni ne rade i postoji potpuna blokada na njihove usluge tada nema ni ikakve manipulacije PDV-om”.

“Mislim da je vrlo važno da će Vlada raditi na tome da se nadoknadi dio fiksnih troškova, ali za set mjera koje su predložili treba proći malo vremena kako bi se ustanovio njihov efekt. Bilo kakve spekulacije nisu primjerene. U ovom trenutku ugostiteljima nije lako, ali ta djelatnost ionako mora proći određenu katarzu odnosno restrukturiranje pa će se nakon toga vidjeti kako će biti”, rekao je Novotny.

Dodao je kako kolektivni zahtjevi nisu najbolje rješenje.
Primjetio je da su u pregovorima uglavnom zagrebački ugostitelji (mada je Marin Medak, predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja op.a.) dok se ostali iz drugih dijelova Hrvatske baš i ne izjašnjavaju.

Na kraju je naglasio kako nije siguran da dobro razumije “taj koncept njihovih zahtjeva”. No, još je jednom naglasio kako treba pričekati ishod navedenih ekonomskih mjera.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.