Foto: Duje Klaric / CROPIX / Ilustracija

Novo jugo, stari problemi, otočanima je dosta: ‘Kao da živimo u 15. stoljeću’

Autor: Dnevno.hr

Oko pola sata vožnje brodom od Šibenika, a svejedno, otoke Zlarin i Prvić jugo potpuno odsječe od kopna.

Tako se ni danas na otoke i s otoka državnom linijom nije moglo, no jest vlastitim ili taksi-brodovima, pa se oni koji žive na otoku snalaze kako znaju, piše HRT.


Sa svakim novim jugom ponavljaju se stari problemi. Zbog udara vjetra i neprikladne rive nema pristajanja.

Foto: Jure Miskovic / CROPIX

‘Kao da živimo u 15. stoljeću’

“Dovoljno je i malo da puhne i on već neće stajati tako da većina mještana Prvić Luke odlazi u susjedno selo, međutim i tamo je problem, neće ni tamo da stane”, rekla je Darija Livić Bumbak iz Prvić Luke.

Tako ostaju zatočeni na otoku, iako trebaju ići i u bolnicu, i na posao, a djeca u školu… Tijekom prošlog juga i Zlarinjani su ostali odsječeni. Kruh i ostala hrana nisu stigli do trgovine.

“Kao da živimo u 15. stoljeću, malo vjetra ili nešto, odmah zastoj, kolaps”, rekao je Jerko Martinović sa Zlarina. Ali sve češće ne pristaje, ni u Zlarin ni u Prvić Šepurine, čije su luke zaštićene od juga.

Posjetila dva hrvatska otoka, o njenim iskustvima slušao cijeli svijet: ‘Skoro sam umrla…’

‘Pripremamo se, kupujemo unaprijed hranu’

“Mislim da brod dokle god isplovljava s pozitivnim stabilitetom i svime što bi morao imati po registru, da bi bio licenciran za plovidbu linijsku, ne bi smio imati problem na ovoj liniji”, rekao je Filip Miroić, stanovnik Zlarina.
Kada se otkaže državna linija, otočani posežu u vlastiti džep. Kažu, drugih opcija nemaju. Na Jadroliniju se ne mogu osloniti. Duga zima tek dolazi. S njom jak vjetar i vremenske nepogode te glavno pitanje – hoće li brod isploviti?

“Pripremamo se, kupujemo unaprijed hranu i sve ostalo što nam treba jer do kopna nećemo tako lako”, zaključila je Darija Livić Bumbak.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.