Foto: Davor Pongracic / CROPIX

NOVINAR IZREŠETAO VETERANA HDZ-a! Samo se cerekao, ‘je li vam neugodno?’ Zaiskrilo zbog roditelja bolesne djece

Autor: I.G.

Politički tajnik HDZ-a Ante Sanader dao je izjavu za medije nakon sastanka Vladajuće većine, a na tiskovnoj konferenciji glavna tema bilo je odbijanje prijedloga zastupnice Anke Mrak Taritaš iz Glasa i oporbenih klubova da se izmijeni Zakon o socijalnoj skrbi. Izmjenama bi se omogućilo roditeljima njegovateljima nakon smrti djeteta koje su njegovali da dobiju još šest mjeseci primanja naknade.

Na konferenciji je Sanader priopćavao o čemu su na sastanku raspravljali, a novinar Nove TV Hrvoje Krešić upitao ga je nije li mu neugodno zbog ovakvog ishoda u Saboru.

‘Je li vam neugodno?’

“Ovo ovdje je izvješće sa sastanka vladajuće većine i to je razlog zašto ste ovdje. Vama je u interesu da to čujete. Što je netko rekao danas ili jučer…”, počeo je Sanader, a zatim mu je Krešić upao u riječ i rekao:

“Znači mi se danas ne bismo trebali sjećati ničega i ne bismo trebali propitivati jesu li nečiji stavovi konzistentni!”, uzviknuo je ljutito Krešić .

“Upravo o tome i govorim. Gospođa Mrak Taritaš prije nekoliko mjeseci je glasala protiv toga da se poveća naknada u tim situacijama…”, pokušao je nastaviti s izjavom Sanader, a zatim mu je novinar ponovo upao u riječ.

“Je li vama neugodno radi ovoga?”, upitao ga je srdljivo Krešić.

“Neugodno? Radi čega?”, odgovorio je Sanader.




“Pa zbog ovakvog obrata i objašnjenja”, rekao je novinar.

“Nema ovdje nikakvog obrata. Mi smo rekli da ne prihvaćamo tih šest mjeseci, nego želimo deset mjeseci. Smatramo da nije korektno da te najugroženije ljude uspoređujemo s nekim i kažemo ‘imaju ti pa imate i vi”, rekao je Sanader.

“Znači cijelo vrijeme ste to imali u planu i samo niste to komunicirali?”, ponovo mu u riječ upada Krešić.




“Mi smo to imali u planu od prošle godine, kada je Premijer povećao tu naknadu i kada je gospođa Mrak Taritaš glasala protiv te odluke. Vi hoćete da se malo sjećamo prošlosti, eto to je prošlost”, rekao je Sanader.

U tom trenutku još se jedna novinarka uključila u razgovor i upitala:

“Smatrate li da je predsjednik Vlade opalio šamar vladajućoj većini i rekao ‘to što ste vi glasovali nema nikakve veze?”, upitala je.

“Ne razumijem to pitanje”, rekao je Sanader.

Plenković smirio strasti

Podsjetimo, 76 saborskih zastupnika glasalo je za to da se roditeljima nakon smrti djeteta omogući primanje naknade na burzi. Međutim, 64 zastupnika HDZ-a bili su protiv tog prijedloga. Protiv su bili i Milorad Pupovac (SDSS), Furio Radin (nezavisni), Predrag Štromar (HNS), Vladimir Bilek (HNS), Dario Hrebak (HSLS), Robert Jankovicz (nezavisni), Veljko Kajtazi (nezavisni), Ermina Lekaj Prljaskaj (nezavisna), Boris Milošević (SDSS), Hrvoje Zekanović (Hrvatska demokršćanska stranka) i Darko Klasić (HSLS).

Predsjednik Vlade i HDZ-a, Andrej Plenković, objavio je kako će roditelji njegovatelji dobiti naknadu od 10 mjeseci nakon smrti djeteta. On je također kritizirao oporbu, koja je prije nekoliko dana predložila sličan zakon, tvrdeći da se oporba samo stavila u funkciju jedne udruge.

Podsjetio je i da je oporba bila protiv Zakona o rodiljnim i roditeljskim naknadama u kojem su prije samo tri mjeseca povećavali naknadu za te iste roditelje. Tada, kazao je, nije primijetio medijski atak na oporbu što je bila protiv. Isto to nije primijetio niti kada su prije nekoliko godina povećavali naknade za roditelje njegovatelje.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.