Foto: Pedja Milosavljevic / CROPIX

NOVI ZAKON! Putin naredio novitete za ruske telefone i računala: Evo o čemu se radi!

Autor: Dnevno

Ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je potpisao zakon prema kojemu pametni telefoni, računala i pametne televizije moraju imati unaprijed instalirane ruske aplikacije.

Zakonu, koji će stupiti na snagu 1. srpnja iduće godine, usprotivile su se neke tvrtke koje prodaju informatičke proizvode te tvrde kako nisu konzultirane prilikom izrade zakona.

Vlasti su predstavile zakon kao sredstvo poticanja ruskih IT tvrtki kako bi mogle biti konkurentne sa stranim tvrtkama. Tržištem mobitela u Rusiji dominiraju strane tvrtke poput Applea, Samsunga i Huaweija.

Prema novom zakonu vlada će sastaviti popis ruskih aplikacija koje će morati biti instalirane na različitim uređajima.

Rusija je povećala kontrolu interneta u posljednjih nekoliko godina, pa su tako iz tražilica izbačeni određeni rezultati, a aplikacije za dopisivanje moraju dijeliti enkripcijske ključeve sa sigurnosnim službama, dok društvene mreže moraju pohranjivati korisničke podatke na serverima u zemlji, piše N1.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.