NOVI UDARAC IZ SRBIJE! Ban Josip Jelačić je Srbin! Uklešite na njega da je srpski vojskovođa

Autor: Dnevno

Ministar kulture i informiranja Srbije Vladan Vukosavljević u posljednjih je mjesec dana ponovno došao u fokus javnosti zbog rasprave o tome čiji je Nikola Tesla – je li Srbin ili Hrvat. U razgovoru za Nedeljnik ide korak dalje. Kaže kako je po logici njegove hrvatske kolegice, ministrice kulture Nine Obuljen-Koržinek, ban Josip Jelačić Srbin hrvatskog podrijetla.

“Kada bih ja prihvatio logiku kolegice Obuljen, onda bih je mogao zamoliti da na svom glavnom trgu u Zagrebu, na spomeniku banu Jelačiću, uklešu da je riječ o srpskom vojskovođi  hrvatskog podrijetla. To je potpuno identična logika. Ban Jelačić je rođen u Petrovaradinu, tj. u Novom Sadu, Vlada Srbije nedavno je obnovila njegovu rodnu kuću. U to vrijeme, to nije bio dio Srbije, sada je. Ako je Nikola Tesla ‘hrvatski izumitelj’, kao što tvrde, onda je i ban Jelačić srpski vojskovođa hrvatskog podrijetla”, rekao je Vukosavljević za Nedeljnik.

“Da stvar bude još paradoksalnija, danas bi, recimo, Rusija mogla reći da je Immanuel Kant ruski znanstvenik njemačkog podrijetla. Kant je cijeli svoj život proveo u Königsbergu. Königsberg već dugo nije Königsberg, već Kalinjingrad i pripada Ruskoj Federaciji. Ako ćemo već ići tom logikom, onda predlažem da se koristi isto mjerilo. Isto možemo reći i da je vojvoda Momčilo Đujić hrvatski vojskovođa srpskog podrijetla”, naveo je srpski ministar kulture.

Naglašava da je Tesla bez sumnje Srbin. “U vrijeme njegova rođenja, to je bilo austrijsko carstvo. Razumno je reći da je Tesla zbog svoje genijalnosti i izrazitog doprinosa svjetskoj znanosti zapravo građanin svijeta i da pripada svima u tom smislu… Veliki ljudi koji inspiriraju svojim dostignućima mogu se smatrati građanima svijeta u jednom širem smislu… Oni nisu došli s Jupitera, već su rođeni negdje, imaju neku nacionalnost koja nije presudan faktor u njihovu identitetu. Ali, ako nije presudan faktor, zašto onda Hrvatska naziva Teslu ‘hrvatskim izumiteljem’”, pita se Vukosavljević.

 

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.