fbpx
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

NOVI UDAR NA VEĆ IONAKO STANJENE NOVČANIKE! Hrvatske autoceste moraju nadoknaditi gubitke: Neke naplatne postaje bit će prisiljeni zatvoriti

Autor: Dnevno.hr

Nakon što su 1. siječnja ukinuti granični prijelazi Bregana i Rupa, u Ministarstvu prometa ozbiljno razmatraju mogućnost ukidanja naplatnih postaja HAC-a koje se nalaze nedaleko od njih i jedine funkcioniraju kao otvoreni sustav naplate.

Umjesto njih, na tim bi mjestima niknule rampe i ukinula bi se naplata cestarine, što je potvrdio u utorak za Jutarnji ministar Oleg Butković.

Naime, naplatne su kućice na Bregani od istoimenog graničnog prijelaza udaljene otprilike 400 metara, dok je naplatno mjesto Rupa na autocesti A7 od granice udaljeno 3500 metara.


Ljeti bi se na tim naplatnim kućicama stvarale kolone

Nakon ulaska u šengenski prostor vozila koja iz Slovenije dolaze na ta mjesta naplate više se neće zaustavljati na graničnim prijelazima te je očekivano da se, pogotovo ljeti, na tim naplatnim kućicama stvore kilometarske kolone.

Ukidanjem tih dviju naplatnih postaja vozači koji bi u Hrvatsku ulazili preko Bregane karticu za cestarinu uzimali bi na naplatnim kućicama u Lučkom ili u Ivanjoj Reci, ovisno o tome u kojem smjeru putuju.

Oni, pak, koji u Hrvatsku budu ulazili preko graničnog prijelaza Rupa cestarinu će koristiti od Grobnika ako će ići na autocestu A6, a ako će se na riječkoj obilaznici spuštati prema Crikvenici ili Novom Vinodolskom, i dalje je neće morati plaćati.

Kako bi nadoknadili gubitak, mogli bi povećati ostale cestarine

Kako neslužbeno doznaje dnevnik, ukidanje naplate na Bregani i Rupi moglo bi se uvesti već ovaj mjesec, a najkasnije u veljači.

Na ove dvije postaje, prema neslužbenim informacijama, Hrvatske autoceste godišnje naplate oko 7,5 milijuna eura cestarine, a trošak rada tih postaja godišnje je oko 1,3 milijuna eura.

Kako bi se nadoknadio gubitak u poslovanju, ali i uprihodila sredstva za daljnje investicije u gradnju i održavanje autocesta, u Ministarstvu prometa skloni su ponovno uvesti sezonske, veće cestarine na autocestama kojima upravlja HAC, a navodno bi tijekom turističke sezone cestarine bile više za 10 posto, s tim da bi se sezona produljila za mjesec dana.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.