fbpx
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

NOVI SUKOB NA POMOLU: Milanović rekao da se namjerno oteže s Bradleyima. Banožić: Neka kaže koji interes ima u tome da nas požuruje!

Autor: Dnevno.hr

Ministar obrane Mario Banožić prije današnje sjednice Vlade komentirao je američku ponudu za nabavu vozila Bradley.

“Pitanje se odnosi na utjecaj na proračun Ministarstvo obrane. Iskreno, volio bih da je proces išao drugačijim i pozitivnijim putem, kada imate formiranu međuresornu skupinu, kod slučaja Bradley to nije tako, dogodilo se da je išlo principom da američka vlada daje dio donacije, a dio se plaća, 153 milijuna dolara bi Hrvatska trebala osigurati iz proračuna kroz određeno razdoblje, gdje se uvodi vozilo niže razine opremljenosti no što je to bilo ranije dogovoreno. Đuro Đaković bi trebao biti uključen u to. Na sastancima je bilo riječi o pitanjima održivosti samog projekta. Amerika je bila i dalje će biti naš saveznik”, rekao je na početku Banožić.

Dodaje, na dosadašnjim sastancima naglašavala se modernizacija i opremljenost vozila.


“Volio bih da je to riješeno kroz studiju izvodljivosti, nije bio taj proces, sada to pokušavamo riješiti kroz konstantne sastanke u koje mora biti uključeno i Ministarstvo gospodarstva i financija ali i akteri LOAe. Na osnovu toga mi bi ušli u proces, ona bi trebala biti odbačena ili prihvaćena”, rekao je.

Na pitanje zašto se u pet godina nisu održavali ti sastanci rekao je da je 2017. godine došlo do prvih razgovora.

“Krenulo se s verzijom koja se danas koristi u američkoj vojsci. No, američka strana je u jednom trenutku rekla da nisu u mogućnosti isporučiti ta vozila već ona koja se nalaze u skladišnom prostoru u Americi, Glavna tijelo stožera je odabralo xy vozila koje bi dobili. No, postavlja se pitanje modernizacija i sama održivost projekta”, rekao je Banožić i dodao da je jesen početak fiskalne godine u Americi i tada su došli do prvih saznanja kako će to izgledati.

Milanović je rekao da netko oteže zbog osobnih interesa, a Banožić nije propustio odgovoriti.

“Ja bih prije rekao da to radimo baš kako treba do detalja da vidimo implikacije, neka kažu koji interes on ima u tome da nas požuruje. Hrvatska bi trebala dati 153 milijuna sukladno ponuđenom planu na koji bi se vozila isporučivala. Praktički ih kupujemo, unutar toga dobivamo dio naoružanja i pričuvnih dijelova za održavanje vozila”, rekao je ministar obrane.

 
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.