fbpx
Foto: Vojko Basic / CROPIX

NOVI SKANDAL! U CENTRU JOŠ JEDAN HDZ-ov GRADONAČELNIK: ‘Ne uspijevam shvatiti što skriva!’ Uporno ga pozivaju na politički dijalog, on po svome

Autor: L.B.

Nakon što je Visoki upravni sud poništio Vladino rješenje o njegovu raspuštanju, predsjednica Gradskog vijeća Trilja Žana Majić (NL Ivana Šipića), u utorak je sazvala sjednicu tog vijeća, a gradonačelnika Ivana Bugarina (HDZ) pozvala je na politički dijalog.

Naime, “većina od sedam vijećnika s NL-a Ivana Šišića donijela je krajem prošle godine odluku o privremenom financiranju za tromjesečno razdoblje na ispravan način nakon što nije prošao gradonačelnikov prijedlog gradskog proračuna za 2022., a gradonačelnik nakon toga u skladu sa Zakonom o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi nije predložio privremeno financiranje”, stoji u presudi Visokoga upravnog suda (VUS).

Međutim, Bugarin je odluku većine u Gradskom vijeću o privremenom financiranju stavio izvan snage te donio odluku o financiranju samo redovitih i nužnih rashoda i izdataka grada Trilja.


‘Presuda Visokoga upravnog suda poništava Vladino rješenje’

VUS je presudom početkom svibnja, nakon što je poništio odluku Ministarstva pravosuđa i uprave o nepravilnostima na sjednici Gradskog vijeća u donošenju proračuna, poništio i Vladino rješenje o raspuštanju tog vijeća i imenovanju povjerenice. Rješenje o raspuštanju triljskoga GV-a Vlada je donijela 17. ožujka.

No, pročelnik katedre za upravnu znanost splitskoga Pravnog fakulteta Mirko Klarić ističe za N1 da “presuda Visokoga upravnog suda automatski poništava Vladino rješenje pa Gradsko vijeće Trilja može normalno funkcionirati kao i prije njegova donošenja”.

Majić za utorak predložila dnevni red od pet točaka

Prema Klariću, Gradsko vijeće trebalo bi sada donijeti odluku o financiranju nužnih rashoda.

“Odluka o nužnom financiranju trebala bi biti na snazi do ispunjenja rokova i uvjeta odredaba iz čl. 69. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi. To pak znači da gradonačelnik mora predložiti proračun Gradskom vijeću u zakonskim rokovima, inače će mu prestati mandat sukladno zakonskim propisima”, izjavio je profesor.

Majić je za sjednicu u utorak predložila dnevni red od pet točaka, među kojima je i prisega šest zamjenskih vijećnika iz redova HDZ jer su mandate u mirovanje stavili dotadašnji vijećnici te stranke.

Zakinuti sugrađani

Gradonačelnik Bugarin nije predložio nijednu točku dnevnog reda, rekla je Majić, ističući da je sjednicu najavila u skladu s Poslovnikom.
“Na ovoj su sjednici i tri važna akta. U prvome redu pokretanje postupka izmjene Statuta i Poslovnika Grada, koji su puni manjkavosti i nisu usklađeni sa zadnjim izmjenama zakona. Još je važniji prijedlog potpora u poljoprivredi jer naši su sugrađani već punu godinu zakinuti za isplatu potpore”, rekla je Majić.

Od Bugarina je zatražila da se u dnevni red uvrste sva pristigla izvješća javnih ustanova i trgovačkih društava u vlasništvu Grada jer, kako tvrdi, neka od njih u ladici stoje već dvije godine.

‘Nikako ne uspijevam dobiti odgovor što gradonačelnik skriva’

“Nikako ne uspijevam dobiti odgovor što gradonačelnik skriva i ne želi staviti pred Vijeće”, rekla je Majić i upitala “na temelju čega bi trebali odlučivati u donošenju proračuna ako nemaju uvid o stanju u tim ustanovama posljednje dvije godine”.
Istaknula je i kako gradonačelnik odbija svaku vrstu komunikacije s njom i većinom u Vijeću. Majić ga je još jedanput pozvala na politički dijalog i suradnju u interesu grada Trilja.

“Očekujem od gradonačelnika da prestane biti vođen isključivo interesima svoje stranke i konačno počne misliti na građane Trilja koji u svemu ovome ispaštaju”, rekla je.

U Gradskom vijeću Trilja, osim sedam vijećnika NL-a, šest je vijećnika HDZ-a. Gradonačelnik Bugarin ne odgovara na telefonske pozive i poruke.

Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.