Pixabay

NOVI REKORDI! U SAD-u najveći broj novozaraženih, hospitaliziranih i umrlih od Covida-19

Autor: Sanja Plješa/Hina

U SAD-u je broj novozaraženih, hospitaliziranih i umrlih srušio sve dosadašnje rekorde.

Zdravstveni stručnjaci upozoravaju da bi se epidemija u toj zemlji mogla i pogoršati.

U prethodna 24 sata u SAD-u je potvrđeno rekordnih 217.664 novozaraženih osoba, a umrlo je 2879, podaci su sveučilišta Johns Hopkins.

Hospitalizirano je rekordnih 100.667 ljudi sa simptomima koronavirusa.

Program Covid Tracking Project pokazuje da je ovaj tjedan zabilježen niz dnevnih rekorda zbog širenja epidemije.

Stručnjaci procjenjuju da će obiteljska okupljanja za nedavni američki Dan zahvalnosti, te predstojeća blagdanska okupljanja dodatno ‘hraniti’ epidemiju.

Zbog naglog širenja epidemije, vlasti u Kaliforniji uvele su nove mjere ograničenja i zatvaranja praćena upozorenjima da bi država mogla za nekoliko tjedana popuniti sve bolničke kapacitete u jedinicama intenzivne njege.




U petak je nekoliko gradova i okruga na sjeveru Kalifornije, među kojima i San Francisco, najavilo potpuno zatvaranje uz dvodnevnu zabranu izlaska iz domova.

Guverner Kalifornije Gavin Newsom u četvrtak je upozorio da je ta američka savezna država od 40 milijuna stanovnika na putu da polovicom prosinca uvede potpuno zatvaranje.

I Los Angeles uveo je neke mjere zabrane napuštanja domova.




“Mračna covid zima, od koje smo strahovali, stigla je”, rekao je Chris Farnitano iz zdravstvenog odjela okruga Contra pokraj San Francisca.

Mjere zatvaranja uvedene na sjeveru Kalifornije ostavit će otvorene tek prodavaonice nužnih potrepština uz ograničeni broj kupaca.

Američki stručnjak za zarazne bolesti Anthony Fauci u petak je upozorio da će se tek u idućih tjedan ili dva vidjeti učinak obiteljskih okupljanja za protekli Dan zahvalnosti.

Pobjednik američkih predsjedničkih izbora Joe Biden u  četvrtak je istaknuo kako će pozvati Amerikance na masovno nošenje maski kad stupi na dužnost u siječnju.

U SAD-u, državi od oko 330 milijuna stanovnika, od bolesti covid-19 oboljelo je gotovo 14,4 milijuna ljudi, a umrlo oko 279 tisuća ljudi.

Autor:Sanja Plješa/Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.