NOVI PRISTUPI U KRIZNA VREMENA: Počinju se provoditi prvi virtualni stomatološki pregledi

Autor: Dnevno

Dr. Tomislav Lauc, zagrebački stomatolog globalno priznat zbog svojih istraživanja i otkrića, uvodi prve virtualne stomatološke preglede u Hrvatskoj.

Pregled je prvenstveno osmišljen za hitne pacijente kako bi se smanjio broj dolazaka u ordinaciju i napravila pravilna trijaža prema naputcima civilnog stožera i preporukama Hrvatske komore dentalne medicine te Hrvatskog Stomatološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora.

Da bi pacijenti mogli pristupiti virtualnoj ordinaciji putem računala ili mobilnog uređaja, objedinilo se nekoliko platformi u jednu cjelovitu strukturu dentalne telemedicine.

“Zbog specifičnosti manualnog posla, dentalna medicina nije do sada koristila mogućnosti telemedicine, no krizna vremena zahtijevaju nove pristupe. Sustav omogućuje primjenu kod prvih pregleda pacijenta i izrade osnovnog plana stomatološkog liječenja, kontrolne preglede tijekom ortodontske terapije te analizu stanja kod manjih bolnih i neugodnih stanja koji ne potpadaju među hitne slučajeve koje treba hitno primiti tijekom COVID-19 pandemije.

Posebno je značajno da služi kao zamjena za pregled koji prethodi upućivanju na RTG snimanje. Naravno, sustav se može koristiti i kod redovitih kontrola nakon liječenja kao i nadopuna uz standardni stomatološki pregled“, izjavio je dr.Lauc, o čijem je posljednjem istraživanju o starenju lica pisao i The Times.

Kada je potrebna RTG snimka, stupa se u koordinaciju s radiološkim laboratorijima te se provodi osnovno planiranje terapije putem digitalnih RTG snimaka. Također, moguća je i izrada vizualizacije plana terapije, a kod ortodontskih pacijenata i simulacija pomaka zuba.

“Snimke pacijenata rade se snimanjem izvan usta prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije u laboratorijima koji su za to osposobljeni. Potom se one pregledavaju također putem interneta, što ćemo kao i virtualne preglede provoditi iz prostora poliklinike, ali i iz domova pojedinih doktora koji su na radu od kuće”, naglasio je Lauc.




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.