fbpx
Guliver

NOVI PRIJEDLOG ZAKONA PODIJELIO NJEMAČKU! Maloljetnici će uskoro moći mijenjati spol jednom godišnje: Oporba upozorava na niz opasnosti

Autor: Dnevno.hr

Njemački ministar pravosuđa Marco Buschmann (FDP) i ministrica obitelji Lisa Paus (Zeleni) predstavili su novi tzv. Zakon o samoodređenju prema kojem bi svaki građanin stariji od 14 godina od sredine 2023. godine jednom godišnje mogao mijenjati spol i ime u matičnom uredu, piše Bild.

Prema prijedlogu novog zakona, u Njemačkoj će svatko od 14. godine života od sljedeće godine jednom godišnje moći odabrati svoje ime i spol što znači da će se spol u dokumentima moći promijeniti i bez ‘prave’ promjene spola. Ministri koji su predstavili novi zakon kažu da ne očekuju da će puno ljudi iskoristiti mogućnost promjene spola u više navrata, te misle da će to biti svega 1 do 1,5 posto ljudi.

Prema starom Zakonu o transseksualcima iz 1980. svatko tko je u dokumentima htio promijeniti spol morao je proći dugotrajnu proceduru, što je uključivalo dva psihološka izvješća od kojih je svako koštalo po tisuću eura i u kojima je trebalo odgovoriti na brojna pitanja ‘koja previše zadiru u intimu’. Iz savezne vlade kažu da za takvo ponašanje više nema opravdanja.


Oporba upozorava na opasnosti

Iako je jedan od ciljeva novog zakona sprječavanje diskriminacije transrodnih osoba na radnom mjestu, u teoriji se on može zloupotrijebiti jer bi pojedinci mogli mijenjati spol samo kako bi iskoristili određene prednosti koje im nudi određeni spol.

Potez je naišao na kritike desne oporbe koju čine CDU i CSU. Oporba inzistira da se i dalje traži podrobni psihološki izvještaj za sve mlađe od 18 godina. Novi zakon kaže da maloljetne osobe od 14. godine mogu predati zahtjev za promjenom spola i imena uz suglasnost roditelja, a u slučaju da se roditelj protivi promjeni, a dijete na njoj inzistira, o konačnom ishodu odlučuje obiteljski sud.

Iz savezne vlade poručuju da će, kada je riječ o primjeni novog zakona u sportu, sva sportska udruženja imati autonomiju u odlučivanju o pristupanju sportskim natjecanjima.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.