fbpx
Epa

NOVI PREOKRET! EU poručila Mađarskoj i Poljskoj: Nema više pregovora! Ostaju i bez nekoliko desetaka milijardi eura?

Autor: Hina/Andrej Jelušić

Europski čelnici mogu u krajnjoj nuždi usvojiti plan za oporavak od koronakrize i višegodišnji proračun EU-a i bez Mađarske i Poljske ako one budu ustrajale u vetu, tvrdi francuski dužnosnik.

Mađarska i Poljska blokirale su usvajanje višegodišnjeg proračunskog okvira za razdoblje od 2021. do 2027. na sastanku veleposlanika EU-a u ponedjeljak zbog mehanizma uvjetovanosti isplate europskih sredstava poštivanjem vladavine prava. prenosi Reuters.

Veleposlanici država članica potvrdili su kvalificiranom većinom kompromis o mehanizmu uvjetovanosti, koji se službeno naziva uredba o zaštiti proračuna EU-a. Ta je odluka poslana na usvajanje državama članicama pisanim postupkom.


Ostali dijelovi paketa, koji uključuju uredbu o VFO-u i odluku o vlastitim proračunskim prihodima, moraju se donijeti konsenzusom, što zbog protivljenja Varšave i Budimpešte nije moguće.

Mađarski premijer Viktor Orban traži, ako se već uvodi mehanizam uvjetovanosti, da se uspostave objektivni kriteriji prema kojima bi se ocjenjivalo kršenje vladavine prava te mogućnost pravnog lijeka. Vlada u Varšavi poručila je da očekuje ustupke i čeka nove prijedloge “koji će biti u skladu s europskim ugovorima i kao drugo, u skladu sa zaključcima Europskog vijeća iz srpnja, kada je proračun EU-a dogovoren”.

Vodstvo Europskog parlamenta poručilo im je u srijedu da se o tome više ne može pregovarati.

Francuski dužnosnici kazali su za Reuters da još pokušavaju uvjeriti Poljsku i Mađarsku da povuku veto i deblokiraju paket vrijedan preko 1,8 bilijuna eura pred samit EU-a u četvrtak.

“Ako to ne uspije, a još nismo to postigli, mogućnost dogovora bez svih 27 država članica jedna je od opcija na stolu”, rekao je u srijedu savjetnik francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

Jedna solucija mogla bi biti tzv. “pojačana suradnja”, procedura po kojoj neke članice EU-a mogu odlučiti da će same provoditi neku politiku. To bi značilo da bi Poljska i Mađarska izgubile pristup desecima milijardi eura iz europskih fondova.
Francuski državni tajnik za Europu Clement Beaune rekao je senatorima da Francuska neće odustati od uvjetovanja isplate europskih sredstava poštivanjem vladavine prava.

“Razmotrit ćemo, ako budemo morali, u krajnjoj nuždi, kako ići dalje bez zemalja koje blokiraju dogovor. Jer Europa ne može biti talac određenog broja zemalja koje ne žele poštivati ključne temelje našeg političkog projekta”, rekao je.

Mađarska i Poljska ponovno su poručile da se protive mehanizmu uvjetovanosti. U tome ih podržava i Slovenija. Mađarska ne može prihvatiti proračun EU-a i plan oporavka u sadašnjem obliku jer se to svodi na “ucjenu”, kazao je u četvrtak šef kabineta premijera Viktora Orbana, prenosi Reuters.
“Nema nikakvih izgleda da proračun EU-a i plan oporavka stupe na snagu u sadašnjem obliku”, kazao je Gergely Gulyas na briefingu, ističući da je mađarski veto “prošlo svršeno vrijeme”.

Orban je kazao da je veto uložio jer bi Unija mogla koristiti novac kako bi ucjenjivala zemlje koje se protive masovnoj imigraciji. Gulyas je rekao da “u teoriji” proračun EU-a i plan oporavka mogu biti tretirati odvojeno.

No, dodao je da bi u praksi to bilo teško jer su ih čelnici dogovorili u paketu u srpnju i za nekoliko članica moglo bi biti neprihvatljivo da plan oporavka stupi na snagu dok je budućnost proračuna neizvjesna.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki poručio je da se protivi da “europska oligarhija” kažnjava slabije zemlje i upozorio da bi to moglo dovesti do “raspada EU-a”.

“Unija u kojoj postoji europska oligarhija koja kažnjava slabije nije Unija u koju smo ušli i nije Unija koja ima budućnost”, rekao je u srijedu u poljskom parlamentu, prenosi AFP. “Kažemo ‘da’ Europskoj uniji, ali ‘ne’ tome da nas se kažnjava kao djecu. ‘Ne’ mehanizmima koji znače da se Poljsku i druge zemlje nepravedno tretira”, dodao je.

“To je pitanje suvereniteta”, istaknuo je, upozorivši da bi želja Bruxellesa da postavlja političke uvjete za dodjelu financijskih sredstava mogla u konačnici dovesti do “raspada EU-a”.

“Danas mislite da je taj instrument usmjeren protiv nas, protiv Mađarske, možda Slovenije, možda neke druge zemlje u srednjoj Europi. Za nekoliko godina, za dvije ili tri godine, mogao bi biti usmjeren protiv nekog drugog”, kazao je.

“Ovo je prekretnica u povijesti Europske unije. Donošenje odluka koje počivaju na proizvoljnim regulatornim odredbama može dovesti do njezina raspada”, upozorio je poljski premijer.

Autor:Hina/Andrej Jelušić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.