Foto: Guliver/Ukraine Presidency/ilustracija

NOVI PAKET POMOĆI! Hrvatska Ukrajini šalje još novaca, Plenković s Amerikancima dogovorio financiranje za naoružanje

Autor: I.G.

U četvrtak je na sjednici vlade odlučeno da će Hrvatska pomoći Ukrajini sa 500.000 eura. Pomoć će biti isporučena kroz Sveobuhvatni paket pomoći NATO-a za Ukrajinu.

“Nakon ruske agresije na Ukrajinu Sveobuhvatni paket pomoći za Ukrajinu višestruko je povećan. Hrvatska od njegove uspostave nijednom nije donirala sredstva u taj paket pomoći. Iako Hrvatska već pruža značajnu bilateralnu pomoć Ukrajini, donacija u Sveobuhvatni paket pomoći ojačala bi poziciju te pridonijela dodatnoj vidljivosti Hrvatske unutar NATO-a kao članice koja i kroz NATO-ovu platformu daje snažnu podršku Ukrajini”, rekao je ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

Sveobuhvatni paket pomoći NATO-a za Ukrajinu mehanizam je za praktičnu i neubojitu pomoć Ukrajini i funkcionira putem donacija članica NATO-a i partnerskih država.

Plenković je na sjednici vlade izvijestio da su Hrvatska i američka vlada dogovorile potporu Hrvatskoj kroz program financiranja stranih oružanih snaga u iznosu od 140 milijuna dolara. Rekao je i da će sredstva biti korištena za nabavu novog naoružanja u sklopu vojne i obrambene suradnje s Sjedinjenim Državama.

“Hrvatska je već preko tog programa primila 800 milijuna dolara”, dodao je premijer.

Prošlog tjedna Hrvatska je postala 20. članica Europskog stabilizacijskog mehanizma (ESM), što je premijer opisao kao “dodatnu zaštitu, sigurnost i otpornost financijskog sustava i gospodarstva”, a od nedjelje se šengenski režim primjenjuje i u zračnim lukama.

“Sve je to prošlo u najboljem redu”, ocjenjuje Plenković.




Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.