Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

NOVI DETALJI O POTRAZI NA PERUĆI: Psi zalajali na istom mjestu! Spasioci naišli na brojne probleme

Autor: N.K

I dalje se traga za nestalim mladićem na području jezera Peruća, 24-godišnjim Dominikom Branimirom Bilobrkom iz mjesta Obrovac Sinjski kod Sinja.

Dominik je nestao u nedjelju 19. rujna. Otišao je iz svoje obiteljske kuće ne kazavši nikome gdje ide. Nije se vratio, a nakon što je alarmirana policija, pronađen je njegov automobil i odjeća.

Za njim danas traga desetak pripadnika HGSS-a uz četveročlani ronilački tim splitske Specijalne jedinice policije Batt.

Jezero pretražuju već tri dana.

Još uvijek nema dobrih vijesti

Članovi HGSS-a u utorak su pretraživali jezero na mjestu gdje se pretpostavljalo da je mladić ušao, a radi se o području koje se nalazi otprilike kilometar od mjesta gdje su dan prije nađeni njegovo vozilo i osobne stvari, odjeća, mobitel…

“Još uvijek, nažalost, nemamo dobrih vijesti s Perućkog jezera i nakon cjelodnevne potrage, nemamo onaj konačan rezultat koji bismo htjeli, a to je da pronađemo nestalu osobu, naravno, živu”, rekao je za RTL Danas pročelnik HGSS stanice Split Darko Gavrić kod perućke brane, nedaleko od mjesta potrage. Jezero je dužine 12 kilometara, a koliko god nije široko, otežavajuće je to što jezero ima nezgodnu konfiguraciju dna; mlinove, kuće, građevine potopljene nastankom akumulacijskog jezera.

Gavrić je rekao kako se svi i dalje nadaju dobrom ishodu jer je i prije bilo situacija kada bi se osoba živa pronašla tek nakon nekoliko dana.




“Ne znamo, naravno, sve što se događalo. Ali razlog zašto smo se bazirali na područje Perućkog jezera je to što sa sigurnošću možemo reći da smo tu pronašli odjevne predmete i druge osobne predmete nestale osobe. Osim toga, u razgovoru s njegovim najbližima, on je već mjesecima govorio da želi preplivati Perućko jezero i, evo, imat bit’ da se na to konačno odlučio u nedjelju”, kaže Gabrić.

Sve indicije upućuju na to da je momak najvjerojatnije otišao preplivati s jedne na drugu stranu. Gavrić kaže kako je jezero tu usko, ali da su struje jake.

Psi lajali na istom mjestu

Psi koji su angažirani u potrazi nešto su nanjušili. Riječ je o iskusnim psima, Mani i Dracu koji je star osam i pol godina. Jedan je od najboljih europskih pasa tragača i on je zalajao na istom mjestu gdje i mlađa kujica mana, rekao je jedan od spasioca za Slobodnu Dalamaciju.




Dao je do znanja spašavateljima da bi se tu moglo nešto nalaziti, zapetljano možda među panjevima i granama, kojih ima mnoštvo na dnu jezera. Oba psa istrenirana su za potragu za nestalima u vodi.

“Uspješnost ovisi o 50 posto sreće da dođemo na uže područje pretrage, a ostalo je na Dracu da odradi. Kad osjeti miris osobe, počne lajati. Ako je namirisao tijelo, onda laje malo drugačije, u rjeđim intervalima i tiše, a ako je živa osoba, onda je lavež veseliji i glasniji”, pojasnio je za Slobodnu Kruno Stipetić iz HGSS-a iz Ogulina.

Ronioci su išli provjeriti nalazi li se tijelo mladića među granama 200-tinjak metara od brane Peruća, ali morali su se nositi s velikom količinom mulja u jezeru i jakim strujama.

Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.