fbpx
Foto: Goran Mehkek / CROPIX

NOVE PLENKOVIĆEVE ROŠADE! ‘Vitez’ Reiner ima novu funkciju. Tramišak bolna tema? ‘Na to se više ne vraćam!’

Autor: Dnevno.hr/M.P.

Danas je s početkom u 16 sati počela sjednica šireg Predsjedništva HDZ-a, a završila je malo prije 18:00 sati.

Premijer Andrej Plenković dao je izjavu nakon sastanka.

“Raspravili smo aktualne teme, umjesto Branka Bačića će Željko Reiner biti predsjednik kluba HDZ-a u Saboru, Danica Baričević bit će zastupnica u Saboru. Ministrica Tramišak se vraća u Sabor, Goranu Ivanoviću će Ivan Radić prepustiti mandat pa ostaje u Saboru. Što se tiče obnove, nakon velike godine isporuke, tu podrazumijevam Pelješki most, potporu građanima u europskoj krizi, želimo napraviti velike iskorake u vidu obnove. Prioriteti su iskoristiti europska sredstva i učiniti sve da se najveći broj ljudi u privremenom smještaju riješe tako da se osiguraju stanovi kroz izgradnju višestambenih zgrada i da se ubrza dinamika izgradnje zamjenskih kuća. Bačić ima veliko iskustvo, nastojat ćemo olakšati njegov posao”, rekao je.


Napomenuo je da su razgovarali i u potpori Sisku i Glini, obljetnici HDZ-a u Splitu 25. obljetnici mirne reintegracije.

“Najavio sam da ćemo Filipović i ja biti u Davosu ovog tjedna”, napomenuo je.

Pitanja novinara

Koliko su realni iskoraci u obnovi?

“Mislim da ćemo napraviti velike iskorake jer je to glavni prioritet, cijeli proces obnove bez obzira na nedovoljnu brzinu dobio je jedan zamah. Jedan element je onih koji su u kontejnerskom nasilju, a drugi u privremenom smještaju. Vlada je nakon potresa nudila smještaj, jedan dio građana je želio ostati uz svoju kuću. Država tiho čini velik logistički napor, dajemo preduvjete dok se dio koji se odnosi na samu izgradnju kuća ne riješi. Bačić je iskusan i čovjek s autoritetom, vjerujem da će biti napretka koji se očekuje”.

Može li se dogoditi da se europski novac ne iskoristi do kraja?
“Obnova privatnih kuća nema veze s EU fondom solidarnosti. Radimo resetiranje cijelog postupka”.

Smjena Tramišak i ‘trzavice’ s Anušićem?

“Razgovarali smo otvoreno, nema dilema, cijeli osječko-baranjski HDZ je lojalna organizacija. Ono što smo danas zaključili, bilo koja osoba, ministrica, zastupnik, je pitanje o kojem odlučuje premijer u konzultacijama s nizom aktera. Ne želim ni na koji način dovesti u pitanje da HDZ ne vodi računa o Slavoniji. U prvom mandatu, što se tiče Slavonije, ministar financija dolazio je iz Slavonskog broda…”, rekao je premijer i nabrojao ostale ministre koji su bili u HDZ-ovim Vladama.
Je li imala konkretne greške?

“Ne vraćam se više na tu temu”, rekao je i još jednom odbio ponovno komentirati smjenu Nataše Tramišak.

Ima li veze njezin odlazak s mogućnošću da neki od EU fondova neće biti iskorišteni?

“Tim mora funkcionirati, ja kao šef Vlade biram ekipu da orkestar mora funkcionirati”.

O Hrvatima u Zambiji

“Svi hrvatski državljani imaju pravo na konzularnu zaštitu, time se bave naši konzularni predstavnici, pružaju im pravnu pomoć. Što se tiče teme o posvojenju, moramo sve rasvijetliti da vidimo je li sve bilo vjerodostojno, trebat će vrijeme da se to utvrdi”, zaključio je Plenković.

 

Autor:Dnevno.hr/M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.