Foto: Guliver Image / Kremlin / POOL

Nove nezgode za Bruxelles: Sastali se Putin i Orban, na korak je da učini ovo

Autor: Dnevno.hr

Nakon posljednjeg susreta u veljači 2022. , ponovno su se sastali ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov najbliži saveznik među čelnicima Europske unije, mađarski premijer Viktor Orban.

Time su ponovno potvrdili svoju predanost bilateralnim vezama u jeku međunarodnih napetosti oko rata u Ukrajini.


“Mađarska – koja se protivila mnogim inicijativama EU da podupre Ukrajinu u otporu snagama Moskve i koja većinu svoje sirove nafte i plina dobiva iz Rusije – nikada se nije htjela suprotstaviti Rusiji i pokušava spasiti bilateralne kontakte”, rekao je Orban Putinu prije foruma u Pekingu.

Ukrajinski problem

Dvojica čelnika sastala su se u vladinoj rezidenciji u kojoj je Putin odsjeo prije početka međunarodnog foruma o kineskoj inicijativi Pojas i put.

Putin zavadio stare saveznike! Bilo je jasno kada je stigao paket s izmetom: Orban izgubio povjerenje braće

“Unatoč činjenici da su u današnjim geopolitičkim uvjetima mogućnosti za održavanje kontakata i razvoj odnosa vrlo ograničene, ipak nam može biti samo zadovoljstvo što se naši odnosi s mnogim europskim zemljama održavaju i razvijaju. Jedna od tih zemalja je Mađarska”, rekao je Putin Orbanu.

No, problem će nastati, budući Mađarska ima bliže veze s Rusijom nego s drugim državama EU. ako se usprotivi odluci koja bi u prosincu trebala biti donesena o tome treba li otvoriti pregovore o pristupanju s Kijevom. Takva odluka zahtijeva jednoglasnu potporu 27 zemalja članica.

Bruxelles u nezgodnoj poziciji

U pokušaju da dobije odobrenje Budimpešte za daljnju pomoć Ukrajini, uključujući početak pregovora o članstvu, Bruxelles razmatra odmrzavanje milijardi eura za Mađarsku koje su bile zamrznute zbog zabrinutosti oko vladavine prava, kažu visoki dužnosnici.
U odgovoru e-mailom poslanom Reutersu Orbanov šef za odnose s medijima Bertalan Havasi rekao je da su Orban i Putin razgovarali o isporukama plina i nafte te pitanjima nuklearne energije. Prema ugovoru iz 2014. dodijeljenom bez natječaja, ruski energetski div Rosatom gradi nuklearnu elektranu u Mađarskoj.

Foto: Guliver Image Kremlin Pool

Havasi je rekao da je Orban naglasio kako je za Europu, uključujući Mađarsku, ključno da prestanu sankcije Rusiji i borbe u Ukrajini te da se zaustavi protok izbjeglica. Nije rekao tko je inicirao posljednji sastanak.

Putin i Orban posljednji su put licem u lice razgovarali 1. veljače 2022. na višesatnom sastanku u Moskvi, točno tri tjedna prije ruske invazije na Ukrajinu.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.