Foto: Patrik Macek/PIXSELL

NOVE MJERE U SABORNICI: Karolini Vidović Krišto ovo se neće svidjeti, no od sada će u Saboru MORATI nositi masku!

Autor: Dnevno/ I.I.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković nakon sjednice Predsjedništva Hrvatskoga sabora te sjednice Predsjedništva Sabora s predsjednicima klubova zastupnika istaknuo je kako su donijeli odluku da su maske obvezne na sjednicama Hrvatskog sabora tijekom plenarne sjednice, prenosi N1.

“Striktno ćemo se toga držati. To je, dakle, obaveza svih zastupnika”, naglasio je.

Oni koji neće nositi maske morat će, kako navodi, napustiti dvoranu, a ako to ne učine dobit će opomenu s isključenjem za taj dan, pa će se napraviti i prekid sjednice i zamoliti saborske službe da tu osobu udalje iz Sabora.

Na sjednicama će biti i manji broj zastupnika, odnosno 41. Tako će HDZ imati 16 zastupnika, SDP 9, Domovinski pokret 3, Most 2, Zeleno-lijevi blok 2, a svi ostali po jednoga zastupnika. Do toga su broja došli primjenom odluke koja vrijedi za postavljanje pitanja na aktualnom prijepodnevu, pa se broj zastupnika dijeli sa 4.

“Glasat će se u više dvorana, a aktivirat će se i mogućnost elektroničkog glasanja, a saborska služba već radi na tome da osigura glasanje zastupnika koji su ili bolesni ili u samoizolaciji”, rekao je.

Za putovanje predsjednika Zorana Milanovića u Albaniju rekao je da dužnosnici moraju poštovati zakon.

“Ako zakon kaže da moramo imati naloge, onda te naloge moramo kao dužnosnici imati. Tumačenje da netko ide na službeni put samo da dobije dnevnicu po meni je neprihvatljivo, ipak bih podsjetio da nisu svi u istoj poziciji kao predsjednik Republike, da imamo službenike i dužnosnike koji nemaju pokrivene troškove putovanja i oni s nečim moraju platiti troškove, primjerice, ručka. To je bilo izbjegavanje pitanja je li korištenje sredstava bilo razmjerno potrebama štićene osobe. Štićene osobe moraju se voditi zakonom, ali i biti razboriti i racionalni i da troškovi budu razmjerni onome što je svrha i smisao putovanja”.




Na pitanje može li štićena osoba sama birati sredstvo putovanja rekao da je to jako sklisko područje jer svatko tko je šitćena osoba, ima obvezu voditi računa o preporukama koje mu daju nadležne službe.

“No pozivam sve da u tome budemo i razboriti i racionalni i da vodimo računa o tome da kad slijedimo naputke službi vodimo računa o troškovima koji se time izazivaju. To nije lagano, često se isprepliće službeni i privatni dio. Očekujem od predsjednika da se jasnije očituje o putovanju, i očekujem da će Povjerenstvo i nadležna tijela utvrditi kakav je bio karakter posjeta. Neću presuđivati, neka Povjerenstvo odluči”.

O nestanku memorijske kartice u istrazi protiv bivše HDZ-ove gradonačelnice Knina, Josipe Rimac rekao je da o tome nema puno spoznaje dodavši kako je tu puno stavri nejasno “tko je probio tu istragu, zašto sada cure ti transkripti upravo tom dinamikom…”.




“Volio bih da nadležne institucije profesionalno, korektno rade taj posao, da oni koji su prekršili zakon i radili nezakonite radnje budu sankcionirani”, poručio je.

Milanović odgovorio Plenkoviću: ‘Rekao sam mu, čuj Andrej, idem u Albaniju…Dakle put je bio služben, privatno je bilo samo u garderobi’

Autor:Dnevno/ I.I.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.