Photo: Davor Pongracic/CROPIX/POOL/PIXSELL

NOVE MJERE OD PONEDJELJKA Ograničavaju se okupljanja! Maske obvezne u kinima, crkvama. ‘Već sada imamo dominaciju omikrona’

Autor: Dnevno

Ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalnog stožera civilne zaštite, Davor Božinović i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Krunoslav Capak, uoči početka škole u ponedjeljak te odluke o novim mjerama dali su zjave medijima te predstavili nove mjere koje stupaju od ponedjeljka. Ranije danas ministar obrazovanja Radovan Fuchs rekao je da škola počinje u ponedjeljak kao što je i predviđeno.

“Došli smo do nekih rješenja, ona stupaju na snagu u ponedjeljak”, rekao je Božinović, dodavši da ovaj novi val će napraviti pritisak na zdravstvo.

Zabranjuju se javna okupljanja na otvorenom za više od 50 osoba. Okupljanja s EU digitalnim potvrdama više neće biti moguća s neograničenim brojem osoba. Gornji broj ograničava na 200. Zabrana svih javnih okupljanja u zatvorenom s preko 25 osoba, a ne 50 kao ranije, nove su mjere.

“Isto tako privatne svečanosti ograničujemo na 20, ne na 30 kao do sada. Izuzetak su privatne svečanosti s covid potvrdama, tu može biti do 50 ljudi. Što se tiče ugostitelja, više će se kontrolirati stanje u objektima i pridržavanje mjera”, naglasio  je Božinović.

Što nas očekuje

Također se kako je rekao ograničava broj gledatelja na sportskim natjecanjima. “Što se tiče zatvorenih sportskih objekata, dopušteno je popuniti 20 posto tribine. Na otvorenom je taj broj 40 posto”, naglasio je Božinović, dodavši maske će biti obavezne u crkvama, kinima, muzejima. Uvest će se i obveza za poslodavce da se uvede rad od kuće kad god je to moguće.

Božinović je naglasio kako nema skraćivanja radnog vremena kafića, ali sito tako će sada biti bolje kontrole pridržavaju li se kafići mjera.

“Nismo na maksimalnom kapacitetu što se tiče testiranja”, rekao je Capak, dodavpi da to nije isto po županijama.




“Mi smo negdje na dvije trećine makismuma što se tiče PCR-a. Radimo na tome da smanjimo broj osoba koje imaju obvezu testiranja, to radimo prema novim znanstvenim spoznajama i po temelju drugih zemalja. Tražimo da se ljude više šalje na brzi antigenski test, tu imamo ogromne kapacitete”, naglasio je.

Božinović je naglasio da je omikron donio novu situaciju naglasivši: “Teško možemo uspoređivati sa svim onim što smo imali kao rješenja dosad. Po svemu što vidimo, oni koji su se cijepili bi trebali proći kud i kamo bolje”, rekao je.

O dominaciji omikrona

Na upit broju hispitalizacije Capak je naglasio da smo do srijede imali pad, a od srijede smo imali tri više hospitaliziranih nego dan ranije.




“Može se dogoditi da nam počinje peti val na silaznoj putanji četvrtog vala. A može biti da će nam sad biti jedan plato pa da će onda taj broj pratiti novozaražene koji sad rastu. Broj zaražwnih omikronom još nije dominantan.  22.11. u ECDC smo poslali 1100 uzoraka slučajnih na sekvencioniranje i tri su uzorka pokazala omikron. Kasnije smo sami provodili testove.

U Zagrebu smo u utorak imali 80 posto omikrona. U Splitu  smo ranije utvrdili da je omikron oko 30 posto. Omikron brzo i rapidno raste. Očekujemo da sad već u ovom trenutku imamo dominaciju omikrona, posebno u primorju i Zagrebu. Za kontinentalnu Hrvatsku to još ne možemo reći, izgleda da na kontinentu nije još dominantan kao u primorju i Zagrebu”, naglasio je.

Na upit što se  dogodilo s Pfizerovim cjepivom i , zašto ga nije bilo Capak je rekao: “Imali smo izvrsnu suradnju s Pfizerom, oni su uvijek bili na visini svojih obveza. Ovo nam se prvi put dogodilo, oni nisu isporučili 149.000 doza u ponedjeljak, ne znamo zašto. Kasnije smo saznali da su imali tehničkih problema. Dobili smo obavijest da će nam preko Ljubljane u srijedu isporučiti te doze. Mi smo to preuzeli u srijedu i jučer je počela distribucija. 10.1. nam dolazi 170.000 doza, nestašice više nema i neće je biti.

Što se tiče dolaska proteinskog cjepiva Novavaxa rekao je da je bilo govora da će doći krajem siječnja ili početkom veljače. Ali nije službeno potvrđeno.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.