Photo: Marin Tironi/PIXSELL

NOVA ŠPIJUNSKA SLUŽBA! Jeste li primijetili što se priprema? Stižu međunarodni stručnjaci

Autor: Iva Međugorac

S obzirom na važnost, vijest o svojevrsnom proširenju SOA-e odnosno osnivanju nove obavještajne službe to jest špijunskog Centra izvrsnosti za prikupljanje, obradu i analizu podataka iz otvorenih izvora u javnom je prostoru prošla poprilično nezapaženo, premda je ovo tema o kojoj se u obavještajnim krugovima već dugo progovara.

Zakon u hitnoj proceduri

Ovih je dana Vlada u hitnu saborsku proceduru uputila prijedlog zakona o osnivanju spomenutog Centra, koji bi kako tvrde upućeni trebao biti od velikog značaja, što zbog rata u Ukrajini, što zbog utjecaja ruskog predsjednika Vladimira Putina na političare s takozvanih ovih prostora. ”Ovim Centrom sigurnost se diže na najvišu, međunarodnu razinu”, objašnjava naš dobro upućeni sugovornik iz obavještajnih krugova, a na tom tragu su i izjave ministra branitelja i potpredsjednika Vlade Tome Medveda koji je nedavno naglasio da će Centar izvrsnosti za OSINT- Open-SOurce Intelligence biti središnje mjesto znanja i iskustva u ovom području kako na nacionalnoj, tako i na međunarodnoj razini.

“Centar izvrsnosti ovakvog tipa do sad nije formiran u međunarodnoj obavještajnoj zajednici, a činjenica da njime rukovodi Republika Hrvatska predstavlja snažan dokaz o važnosti našeg sigurnosno-obavještajnog sustava na međunarodnoj razini”, rekao je Medved.


Inače se predloženim zakonom uređuje djelatnost, ustrojstvo, ali i način financiranja Centra koji bi trebao biti neprofitna ustanova čiji je osnivač država, dok će osnivačka prava obavljati Sigurnosno-obavještajna agencija. Centar bi prema službenim i dostupnim informacijama pored hrvatskih predstavnika uključivao i predstavnike stranih sigurnosno-obavještajnih i drugih odgovarajućih službi, ali i međunarodnih institucija, a po osnivanju bi mu se pristupalo potpisivanjem Memoranduma o suradnji.

Vrlo dobra ideja

”Ideja je zapravo vrlo dobra, ne možemo se praviti da nas se ne tiče ono što nas okružuje, evo i nedavno smo u Rijeci s dvojicom bombaša imali naznake terorizma. Hrvatska se dodatno izložila ulaskom u Schengen i mi zaštitu moramo dići na višu razinu. To s obzirom na naše okruženje i Europa od nas očekuje. Okruženi smo raznim ekstremizmima, hibridnim prijetnjama, organiziranom kriminalu, a tu je i sve veća migracija stanovništva, sve su to važni segmenti za sigurnost države, i Europske unije, a važni su i za obavještajnu zajednicu”, kaže naš sugovornik te kaže da bi se preko Centra trebale prikupljati informacije iz takozvatnih otvorenih izbora, raditi će se o svojevrsnoj prikupljačkoj disciplini, a dosta je značajno što će sjedište prvog međunarodngo Centra biti upravo u Hrvatskoj.

”Tu bi se vrhunski stručnjaci trebali baviti prikupljanjem, obradom i analizom te selektiranjem podataka iz otvorenih izbora. Nema nikakve teorije zavjere, Centar će naprosto pomagati sigurnosnim agencijama ne samo u Hrvatskoj, već i u drugim zemljama s kojima će se postići sporazumi”, tumači naš sugovornik.

Inače treba napomenuti kao je najvažnije tijelo za hrvatsku nacionalnu i obavještajnu sigurnost Vijeće za nacionalnu sigurnost koje čine predsjednik RH i premijer, tamo su po sastavu ujedno i ministar branitelja, ministar policije, ministar vanjskih poslova, pravosuđa i obrane, ali i šefovi tajnih službi te načelnik glavnog stožera, šef SOA-e, VSOA-e i još nekolicina ljudi ovisno o potrebi.

Sukob se prelio na obavještajnu zajednicu

Iako je to najvažnije tijelo za nacionalnu sigurnost ono se već dugo nije sastalo radi sukoba između premijera Plenkovića i predsjednika Milanovića, a nije tajna niti to da je VSOA već dugo u krizi te da je obezglavljena radi toga što se Plenković i Milanović ne uspijevaju dogovoriti oko toga tko bi trebao naslijediti smijenjenog ravnatelja Ivicu Kindera, koji se u središtu pažnje javnosti našao zbog ozbiljnih afera koje su potresale tu Agenciju.

”Suludo je da se Vijeće za nacionalnu sigurnost nije sastalo, Plenković i Milanović mora da nisu svjesni što čine, oni su nacionalnu sigurnost podredili svojim svađama, to je ogroman poraz za njih obojicu. Bez obzira na sve političke nesuglasice to se nije smjelo preliti na obavještajnu službu. Vijeće razmatra rad službi, ono usmjerava rad sigurnosno-obavještajne službe, provodi nadzor predsjednika i premijera, jasno je dakle koliko je značajno”, objašnjava naš sugovornik te ujedno napominje kako se takav slučaj u obavještajnim krugovima ne pamti, i kako je radi njihovih komflikata uzdrman cijeli sustav te su zbog toga profesionalnci koji ga čine ozbiljno zabrinuti.
Inače treba napomenuti i to kako na kompletan sigurnosni aparat Republika Hrvatska na godišnjoj razini izdvaja oko 400 milijuna kuna, a kako će se novi Centar financirati i biti održiv ostaje za vidjeti, no pored ovakve zaštite i međunarodnih stručnjaka možda i premijer Plenković izgubi strah od terorizma.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.