fbpx
Mate Piskor / CROPIX

NOVA PRAVILA: Isticanje ustaških i četničkih simbola kažnjavat će se zatvorom, zabranjuje se pozdrav ‘Za dom spremni’?

Autor: Mia Peretić

Ovih je dana dovršen nacrt teksta kojim se u Kazneni zakon želi ugraditi članak kojim bi se zabranilo javnu uporabu ustaškog pozdrava “Za dom spremni”.

To je inicijativa koju je početkom godine pokrenuo predsjednik Židovske općine Zagreb, Ognjen Kraus.

On je organizirao tri sastanka na kojima su bili predstavnici većine parlamentarnih stranaka i zastupnici manjina, a cilj je sankcionirati korištenje ustaških, četničkih i fašističkih simbola.

Kazna zatvora za sporne simbole?

Jutarnji list je u posjedu prijedloga koji ne traži donošenje novog zakona, već se nakon članka 325. KZ-a dodaje članak 325.a) “Isticanje obilježja nacionalsocijalizma, fašizma, ustaškog i četničkog pokreta ili režima” sa sljedećim tekstom:

“Tko u javnom prostoru koristi, javno ističe, nosi na odjeći ili pokazuje u javnosti na drugi način simbole, parole, slogane, zastave, znakove, oznake, slike, imena, nadimke, nazive, pozdrave, pokliče, načine pozdravljanja, geste, odore ili njihove dijelove ili druga obilježja fašističkog, nacionalsocijalističkog, ustaškog i četničkog pokreta ili režima ili njihovih vodećih osoba ili postrojbi, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do tri godine“.

Također, predviđa se i sljedeće:

“Tko kazneno djelo iz stavka 1. ovog članka počini putem tiskanih ili elektroničkih medija ili računalnih ili društvenih mreža, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do četiri godine. Tko proizvodi, skladišti, distribuira, prodaje, uvozi, izvozi, posjeduje u većim količinama ili čini dostupnim javnosti materijal iz stavka 1. ovog članka, kaznit će se kaznom zatvora od jedne do pet godina“.
U nacrtu zakona predviđeni su i izuzetci, odnosno, “kada se obilježja iz stavka 1. javno koriste s namjenom da služe građanskom obrazovanju, osudi ili odvraćanju od nedemokratskih pokreta ili režima, promicanju umjetnosti ili znanosti, istraživanju ili poučavanju, izvješćivanju o tekućim ili povijesnim događajima, ili sličnim svrhama, to ne predstavlja kazneno djelo iz stavaka 1., 2. i 3. ovog članka”.

Sabor bi za manje od dva mjeseca trebao raspravljati o izmjenama Kaznenog zakona.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.