Foto: Zeljko Hajdinjak / Cropix

Nova pošast u Slavoniji: Tisućama purana prijeti eutanazija, raste sumnja u ptičju gripu

Autor: Dnevno.hr

Da Slavoniju teško zaobilazi svaka pošast kazuju i najnovije vijesti iz Oriovca u Brodsko-posavskoj županiji.

Naime, pristup Vindonovoj farmi purana je zabranjen zbog sumnje na pojavu ptičje gripe.

Tek nekolicina radnika u zaštitnim odjelima može se vidjeti između hala u kojima su smješteni purani, javlja 24sata.

Foto: Pixabay

Tisućama purana prijeti eutanazija

Kako je u srijedu objavilo Ministarstvo poljoprivrede, nakon što je 14. studenog 2023. godine to ministarstvo od ovlaštene veterinarske organizacije zaprimilo prijavu sumnje na influencu ptica zbog zamijećenog povećanog uginuća životinja na objektu s tovnim puranima smještenom na području Brodsko-posavske županije (Općina Oriovac), veterinari su proveli uzorkovanje životinja, a preliminarnim laboratorijskim izvješćem utvrđena je influenca ptica (određivanje H i N podtipa virusa kao i nisko i/ili visokopatogenosti je u tijeku).

Više od toga, za sada nije poznato, osim da je to uočeno u jednom od sedam objekata u kojemu se nalazi 2600 purana težine oko 20 kilograma ili ukupne težine oko 52 tone mesa.

Svih šest preostalih objekata stavljeno je u karantenu i prati se zdravstveno stanje purana u njima. Ukupno je na farmi 19.000 purana i svima njima prijeti eutanazija.

Netko je stavio šapu na Slavoniju: ‘SOA zna za sve i ne može ništa napraviti’
Pretpostavlja se kako je virus ušao

Iz Vindona u Slavonskom Brodu još nije stiglo očitovanje.

Prema neslužbenim informacijama, kako piše 24 sata, sumnja se da je virus ptičje grupe stigao s pticama koje obitavaju na obližnjim ribnjacima kojima je nekada gazdovao Agro kombinat Jasinje koji više ne postoji, a u sam objekt ga je unio čovjek na obući.
Riječ je, dakako, o pretpostavkama, no, što je u pitanju i kakve će biti daljnje mjere utvrditi će se nakon svih opsežnih analiza koje slijede. Utvrdi li se zaraza i u ostalim objektima najvjerojatnije će se morati eutanazirati svih 19.000 purana, a pitanje je što će biti s ostalom peradi na području susjednog Slavonskog Kobaša.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.