FOTO: Pixabay / Ilustracuha

NOVA OPASNA PREVARA NA DRUŠTVENIM MREŽAMA! Policija upozorila građane: Stvaraju se klonirani profili koji kradu osobne podatke!

Autor: Dnevno

Policijski službenici kriminalističke policije, dovršili su kriminalističko istraživanje nad 24-godišnjakom s područja Slavonskog Broda, zbog sumnje u počinjenje niza kaznenih djela “Računalne prijevare” i “Nedozvoljene uporabe osobnih podataka”, javili su danas iz PU brodsko – posavske.

Daljnjim kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je 24-godišnjak, u vremenskom razdoblju od siječnja do ožujka ove godine počinio kaznena djela na štetu više osoba iz cijele Hrvatske, na način da je putem društvenih mreža ostvario kontakt s oštećenima, lažno se predstavljajući. Potom je od oštećenih zatražio kupovinu Paysafecard bonova koje je potom i unovčio, a u čemu su mu pomogli 20-godišnjak i 31-godišnjak.

Policijski službenici su 24-godišnjaka uz kaznenu prijavu predali pritvorskom nadzorniku Policijske uprave brodsko-posavske. Istog dana okrivljenik je doveden sucu istrage Županijskog suda u Slavonskom Brodu, koji mu je odredio istražni zatvor, nakon čega je predan u zatvor u Požegi.

Također, policijski službenici protiv 20-godišnjaka i 31-godišnjaka podnose kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela “Pranja novca”.

Iz policije su upozorili građane, posebice one srednje životne dobi koji koriste društvene mreže, da se u svim slučajevima radilo o novom načinu počinjenja računalnih kaznenih djela preuzimanjem osobnih podataka stvarnih osoba i stvaranjem novih “kloniranih” profila, koje je vrlo lako napraviti. Na taj način se osoba dovodi u zabludu da komunicira s poznanikom, dok u stvarnosti ostvaruje komunikaciju s počiniteljem kaznenog djela.

“Pozivamo građane da svaki ovakav sumnjivi način komunikacije prijave policiji te da ne nasjedaju na ovakve ili slične načine prijevare putem društvenih mreža”, apeliraju iz policije.

DRAMA NA VELEBITU! Istraživali jamu, žena ostala zarobljena u njoj! Cijenu noć je spašavali, izvukli je tek sutradan!




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.